Rakytníkové bezlepkové minitvarožníčky
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na sušenkový základ 20 ks nebo 23–25 cm dortovou formu
Na tvarohovou náplň
Na dohotovení
Pracovní postup
Úžasně osvěžit a ozdravit, to dokážou rakytníkové vločky se semínkem v tomhle profláknutém a všemi milujícím dezertu. Kyselé křupnutí Vás prostě dostane. Můžete udělat buď veliký a vysoký v dortové formě nebo v porcelánových hrnečkách či mističkám s papírovými košíčky udělat tyhle úžasné jednoporcovky. Pokud vlastníte rakytníkovou marmeládu či želé, dotáhnete tento recept k naprosté dokonalosti a Vaše tělo Vám poděkuje.
1. Sušenky v robotu podrtíme, přidáme rakytníkové vločky a promícháme. Ke směsi přidáme zchladlý rozpuštěný tuk a rukama vytvoříme hroudu sušenkového těsta. Hrnečky vyložíme papírovými košíčky. Do každého dáme trochu těsta a prsty upravíme a upěchujeme dno dortíku (tak 0,5 cm vrstvu). Hrnečky se sušenkovým základem dáme vychladit do lednice, aby korpus zatuhl.
2. Troubu vyhřejeme na 150 °C a do spodní části dáme malou nádobu s vodou (tvarožník je lepší péct za přístupu páry). Všechny složky krému do náplně vyšleháme v hladkou hmotu, kterou rozdělíme do hrnečků s košíčky opatrně lžící do výšky asi 0,5 cm pod okraj košíčku (trochu vyběhnou). Opatrně s každým hrnečkem klepneme, aby se krém usadil a netvořily se v něm vzduchové bublinky.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě 30 minut, pak troubu vypneme a necháme tvarožníky „dojít“ ve zchládající troubě. Po vychladnutí dozdobíme marmeládou a ovocem a necháme vychladit v lednici (to už můžeme hrnečky sundat, protože dortíky pevně drží v papírovém košíčku).
Tip
Komu připadá, že je tvarožníčků hodně, může udělat samozřejmě poloviční množství. Myslím si, že jsou tak skvělé, že na podruhé už budete péct z celé dávky.