Quiche s karamelizovanou cibulkou, ančovičkami a olivami
Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
K tomuto slanému koláči nás inspirovala kulinářská specialita původem z italské Ligurie, odkud se rozšířila i do sousední Francie – koláč zvaný pissaladière. Na rozdíl od originálu, kde základ je z těsta kynutého, jsme ale zvolili korpus z těsta křehkého, avšak zcela věrni jsme zůstali vynikající náplni. Kombinace ančoviček, zkaramelizované cibulky a černých oliv vytváří neskutečné spojení a souhru chutí.
Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) v míse smícháme se studenou vodu, přidáme studené máslo nakrájené na kostky a ručně vypracujeme těsto. Těsto přendáme na vál a znovu důkladně propracujeme do hladka. Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a v lednici necháme alespoň hodinu odpočinout (nejlépe však do druhého dne).
Vychlazené těsto vyválíme (nejsnadněji mezi dvěma průhlednými fóliemi) a vyložíme jím formu, kterou jsme vytřeli máslem. Formu vyloženou těstem opět vložíme do lednice a to alespoň na půl hodiny.
Na náplň si nejdříve připravíme pastu ze sardinek, ančoviček, olivového oleje, mletého hřebíčku a fenyklu. Všechny tyto ingredience smícháme a rozmixujeme na pastu.
Dále si připravíme cibuli. Oloupeme ji a nakrájíme na tenké proužky. Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo. Jakmile je tuk rozpálený, přidáme nakrájenou cibuli. Pořádně ji promícháme, aby se obalila ve směsi oleje a másla. Pak ji na pánvi rovnoměrně rozložíme, snížíme teplotu sporáku na minimum a za občasného promíchání ji necháme smažit. Po 10 minutách na cibuli nasypeme sůl, promícháme a smažíme zhruba ještě 20 minut. Hlídáme, aby se cibulka nepřipálila.
Vychlazený korpus vytáhneme z lednice. Potřeme připravenou pastou. Na pastu poklademe zkaramelizovanou cibulku. Na cibulku ozdobně rozložíme zbylé ančovičky a černé olivy.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C program horkovzduch po dobu cca 30 minut.