RECEPTY ADVENI

Pudink Molotov

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Pudink Molotov
Bezlepková směs PAVLOVA & MERENGUE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs PAVLOVA & MERENGUE 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Jen ze dvou ingrediencí vytvoříme lahodný dezert připomínající lehounký nadýchaný sněhový obláček s karamelovou pokrývkou. V hlavní roli opět vyšlehané bílky a cukr, avšak nyní je budeme péct v páře. Molotov je portugalský dezert. O původu jeho jména existují různé teorie. Jedna z nich uvádí, že původní název dezertu zněl Malakoff pudink a souvisí s krymskou válkou v letech 1853–1856. Malakoff byla pevnost chránící město Sevastopol. Francouzský generál Pélissier obsadil tuto pevnost a získal titul vévody z Malakofu. Během II. světové války byl nechvalně proslulým a světově známým ministrem zahraničních věcí SSSR Vjačeslav Mikalovič Molotov (původním příjmením Skrjabin). Je pravděpodobné, že kvůli záměně s tímto jménem začali Portugalci tomuto dezertu říkat Pudim Molotov.

Důležité pokyny na úvod

  • Ingredience odvažujeme přesně, i jednotky gramů hrají roli.
  • Teplotu vody, se kterou smícháme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) měříme kuchyňským teploměrem. Správná teplota je 50–55 °C.
  • Bez kuchyňského robota se neobejdeme, ruční šlehač nestačí. Šlehání sněhu nesmíme urychlit vyšším stupněm, výsledný sníh by byl velmi jemný a rychle by řídnul. Čas šlehání měříme přesně, tj. 20 minut + 2 minuty.
  • Každá trouba peče jinak. Je tedy zapotřebí sušení korpusu průběžně kontrolovat a čas si případně přizpůsobit.

Příprava karamelu

Nejdříve si připravíme karamel. Cukr krupici vysypeme do hrnce a rozprostřeme ho po celé ploše dna hrnce a necháme pozvolna rozpouštět. Občas můžeme zamíchat.

Jakmile má cukr zlatavou barvu, ihned ho sundáme z plotny. Vlivem horka ještě „dojde“.

Zlatavý karamel ihned lijeme a roztíráme na celé dno dortové formy a také po stranách formy – alespoň do výšky 1 cm.

Takto necháme zatuhnout.

Příprava bílkového sněhu

Do čisté mísy od robota přesně odvážíme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) a přidáme vodu ohřátou na 50–55 °C. Promícháme.

Tuto směs začneme šlehat v robotu s použitím balónové metly na střední rychlost (stupeň 4 z 8)*. Jakmile se začne tvořit vyšší vrstva pěny (podobná pěně u piva; cca po 4 minutách), přisypeme krupicový cukr.

* Číslo stupně šlehání závisí na zn. kuchyňského robotu. Zvolte prostě stupeň uprostřed – tzn., že pokud má robot celkem 10 stupňů, zvolíme stupeň 5. Pokud má 8, zvolíme 4, atp. Správnou rychlost šlehání můžete shlédnout na videu zde.

Takto šleháme celkem 20 minut.

Po uplynutí 20 minut rychlost lehce zvýšíme (max. o 1 stupeň) a šleháme ještě další 2 minuty.

Po 22 minutách získáme velmi pevný lesklý sníh.

Pečení a dokončení

Veškerý sníh přemístíme do dortové formy. Povrch uhladíme.

S dortovou formou několikrát silně bouchneme o linku, abychom se zbavili případných vzduchových bublin.

Troubu rozehřeje na 160 °C, zvolíme program horko-vzduch.

Do trouby umístíme hlubší plech na pečení a nalijeme do něho zhruba 1,5 litru vřící vody.

Do plechu s vřící vodou vložíme dortovou formu se sněhem. Voda by měla dosahovat zhruba do třetiny výšky dortové formy.

Takto pečeme cca 35 minut. Že je pudink upečený, prověříme známým testem se špejlí. Zapíchneme ji do korpusu a pokud vytáhneme špejli suchou (nelepí), máme hotovo.

Vytáhneme z trouby a necháme zhruba 10 minut zchladnout, pudink jakoby malinko „splaskne“.

Pak vyprostíme z formy. Nejdříve nožem obřežeme pudink okolo formy, pak na vrch formy položíme servírovací podnos a formu opatrně obrátíme „vzůru nohama“.

Foto: Adveni
  • recept Pudink Molotov
  • recept Pudink Molotov
  • recept Pudink Molotov