Protizánětlivé kakaové sušenky
Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Proč se tyto sušenky jmenují protizánětlivé? Jako základ sušenek je použitá čiroková mouka, která má protizánětlivé vlastnosti (a spoustu antioxidantů), k tomu je použita protizánětlivá celozrnná pohanková mouka (napěchovaná vlákninou), protizánětlivé kakao (ano, kakao je velmi účinné, co se boji proti zánětu týče), protizánětlivý panenský kokosový olej (kokos je celkově protizánětlivý, můžete jej třeba přidat namísto čoko kousků), protizánětlivý med (některé jsou více, některé méně, kvalitní surový med od včelaře je nejlepší) a chia semínka plná protizánětlivých omega-3 mastných kyselin. Tak teď vidíte, že jedna taková domácí sušenka může být vlastně také lék (ale znáte to, s léky se to nemá přehánět, tak ne že sníte celou várku na posezení!).
Troubu předehřejeme na 170 °C. Nachystáme si pečící papír na plechy.
Smícháme mouky s nepraženým kakaovým práškem, xanthanovou gumou a jedlou sodou. Do hrníčku si dáme lžíci chia semínek, zalijeme horkou vodou a necháme cca 5 minut stát. Vzniklé chia vejce smícháme s medem a rozpuštěným kokosovým olejem. Vzniklou směs přilejeme k suché směsi a pořádně zamícháme. Vznikne nám husté těsto, do kterého dáme nasekanou čokoládu. Pokud vám ujede ruka s medem, může se stát, že bude těsto lepivější (jednou se mi také podařilo), pomoučenýma rukama pak tvarujte menší kuličky, které na plechu rozplácněte na placky cca 0,5 cm silné. Sušenky moc nenabudou, nemusíte tedy nechávat extra místo. Pečte 12–14 minut a nechte chládnout na plechu, poté přesuňte na mřížku. Vychladlé sušenky zabalíme do uzavíratelného sáčku, kde je necháme alespoň přes noc uležet. Sušenky pak krásně změknou.