Prošívaná deka s tofu „tvarohem“
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
„Tvarohová“ náplň
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Nejdříve si připravíme „tvarohovou“ náplň. V rostlinném mléce uvaříme hustý vanilkový pudink a necháme ho vychladnout. Poté ho vyšleháme s rozdrobeným tofu a ostatními surovinami do hladkého krému. Cukr a citronovou šťávu přidáváme podle chuti. Je-li směs příliš řídká, přidáme ještě trochu instantní kaše, je-li naopak hustá, naředíme kapkou vlažné vody nebo rostlinného mléka.
Těsto připravíme vyšleháním všech surovin. Rozetřeme ho na plech vyložený pečicím papírem. Připravený krém naplníme do zdobicího sáčku a nakreslíme jím na koláč šikmou mřížku. Dáme do trouby vyhřáté na 160 °C (na dno přidávám plecháček vody) a pečeme asi 25 minut. Během pečení se krém lehce propadne dolů a koláčové těsto naopak vyběhne nahoru, takže vzor bude opravdu vypadat jako prošívání na dece.
Po upečení necháme krátce vystydnout na plechu a vyndáme na mřížku, aby se koláč nezapařil.
Poznámka
Komu nevadí mléčné výrobky, může místo tofu „tvarohu“ použít běžný měkký tvaroh smíchaný s vanilkovým pudinkem a cukrem.