RECEPTY ADVENI

Příprava filo těsta tradičním způsobem

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Příprava filo těsta tradičním způsobem
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 620 g filo těsta.

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto.

Těsto vyvalujeme do velmi tenké vrstvy, která je takřka průhledná jako novinový papír. Čím tenčí těsto, tím křehčí výsledek. V receptech se na sebe potom vrství.

Nejlépe se vyvaluje speciálním filo válečkem viz úvodní foto. Váleček nemá osu, někdy ani madla a bývá užší a delší než klasický.

Těsto s ním rozvalujeme nejlépe od středu do krajů a to tak, že dlaní tlačíme na váleček a rolujeme ho po těstě.

Pracovní plochu si podsypáváme nejlépe kukuřičným škrobem. Dobře nám k tomu poslouží cukřenka na moučkový cukr. Vršek těsta také lehce poprašujeme. Těsto se po pracovní ploše musí pohybovat volně, občas tedy těsto namotáme na váleček a podsypeme škrobem. Dáváme také pozor, abychom měli ruce a pracovní plochu suchou a na válečku nebyly zbytky těsta, obtiskují se potom do tenké vrstvy a trhají ji.

Těsto, které zrovna nezpracováváme, máme zabalené do potravinářské fólie nebo přikryté vlhkou utěrkou, aby neosychalo.

Při rozvalování se snažíme mít co nejméně zbytků, těsto díky podsypávání a osychání houstne a křehne.

Pečení filo těsta

Filo těsto pečeme na vyšší teplotu než těsto listové, avšak kratší dobu, nejlépe potřené rozšlehaným vajíčkem. Těsto se pak nevysušuje.

Zamrazení filo těsta

Samotné filo těsto sice můžeme zamrazit, jednotlivé pláty však ne. Zkřehly by, vysušily by se a těžko by šly od sebe oddělit. Pro zamrazení však ani není důvod. Příprava filo těsta je, na rozdíl od těsta listového, rychlá.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Příprava filo těsta tradičním způsobem
  • recept Příprava filo těsta tradičním způsobem
  • recept Příprava filo těsta tradičním způsobem