Pražské koláče
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na vanilkový krém
Na drobenku
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Pražský koláč patří k nejoblíbenějším českým moučníkům. Pražáci ať se neurazí, ale pod názvem Tarte Tropézienne se peče i ve francouzském Saint Tropez a údajně si na něm už v roce 1956 pochutnávala i božská Brigitte Bardot, když v přímořském letovisku natáčela slavný film A bůh stvořil ženu. Nutno ovšem dodat, že francouzský pekař, který moučník proslavil, měl polské kořeny. A z Polska je do Prahy co by kamenem dohodil, že? Každopádně tahle nadýchaná dobrota plněná pudinkovým krémem a sypaná křupavou drobenkou stojí za vyzkoušení.
V míse promícháme bezlepkovou směs, oba cukry a sůl.
Lžíci vlažného mléka rozmícháme v hrnku se špetkou cukru a droždím, utřeme na hladkou kašičku a necháme vzejít kvásek. Ve zbývajícím mléce rozšleháme dvě vejce.
Vzešlý kvásek vyklopíme do sypké směsi, přidáme majonézu a po částech vlijeme mléko s vejcem. Zpracujeme na řidší pružné těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě hodinu kynout.
Po vykynutí těsto znovu propracujeme vařečkou a následně z něj lžící vykrajujeme malé bochánky, které lehce pomoučenýma rukama tvarujeme a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Poté necháme dalších cca 15 minut kynout pod utěrkou.
Mezitím předehřejeme troubu na 180° C a z uvedených surovin si připravíme drobenku. Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme drobenkou. Pečeme cca 15–20 minut, až povrch získá krásně zlatavou barvu.
Na krém uvaříme z mléka, pudinkového prášku a cukru hustý pudink, který poté za stálého míchání dobře vychladíme. Vychladlý pudink rozmixujeme se změklým máslem na hladký krém.
Vychladlé koláče prokrojíme ostrým nožem a naplníme vanilkovým krémem. Nejlepšího výsledku dosáhneme, když krém na koláče nastříkáme zdobičkou na dorty s vroubkovanou tryskou. Bon apetit!
Z uvedeného množství připravíme cca 16 koláčů.