Posvícenské koláčky bezmléčné
Bez lepku Bez mléka Bez sóji
Ingredience
Na tangzhong
Na náplň
Na potření
Na drobenku
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Posvícenské koláčky jsme si upekli už podle receptu Lenky Jurečkové. Každý kraj se dodnes pyšní svými vlastními recepty na posvícenské koláče, vzpomeňme třeba na koláče chodské, které zdobí stejné motivy jako chodské kraje. Nebo takové frgále. Ty se na Valašsku pečou už téměř 200 let. S Janou Fialkovou a jejími koláčky jsme se podívali na hody do Podluží. A Kateřina Hájková nám připravila koláčky s droždím, avšak bez kynutí, které se doslova rozplývají na jazyku. A teď tu máme koláčky od La Tety. La Teta je prostě kouzelnice. Opět čarovala s tangzhongem, který těsto krásně zvláční. No schválně, poznali byste, že tyto koláčky jsou nejen bez lepku, ale také zcela bez mléka?
Nejdříve si připravíme tangzhong. Rýžovou mouku a vodu dáme do kastrůlku a za stálého míchání přivedeme k teplotě 65 °C. Není třeba teplotu úzkostlivě hlídat, na středním plameni mícháme, dokud se nezačne tvořit hustější gelová konzistence. Pak odstavíme a necháme vychladnout.
Než tangzhong vychladne, smícháme droždí, trošku cukru a trochu vody a necháme vzejít kvásek.
Poté v míse smícháme směs DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÁ), cukr, citronovou kůru, vejce, žloutek, vodu a olej. Přidáme vzejítý kvásek a vychladlý tangzhong a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme potravinovou fólií, a necháme ho zdvojnásobit objem.
Mezitím troubu předehřejte na 220 °C, na spodní rošt dáme plech s cca půllitrem vody.
Vykynuté těsto propracujeme na pomoučené ploše, rozválíme a rozkrájíme na čtverečky cca 5 × 5 cm.
Na střed každého čtverečku naneseme náplň (povidla, mák, tvaroh) a rohy čtverečku stáhneme k sobě. Klademe na plech těsně vedle sebe.
Koláčky potřeme rozpuštěným bezmléčným máslem a vložíme do rozpálené a zapářené trouby. Pečeme 15 minut.
Zatím si připravíme drobenku z rýžové polohrubé mouky, mletých mandlí, sypkého sladidla a studeného Alsanu.
Po 15 ti minutách vytáhneme plech ze spodního roštu a troubu vyvětráme. Koláčky posypeme připravenou drobenkou a bez zápary dopékáme do zezlátnutí.