Pomerančový filo koláč – Portakalopita
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na sirup
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
U tohoto receptu se na sebe jednotlivé pláty filo těsta nevrství, nekapou máslem a neprokládají náplní jako je tomu např. u známé baklavy. Zde je filo těsto použito jinak. Stejně jako například u citronového filo koláče se těsto usuší a rukama rozdrobí na „padrť“ a smíchá se zbytkem ingrediencí. Výsledný efekt v moučníku je vynikající – jako bychom cítili na jemno posekané mandličky. V tomto receptu nás Akis Petretzikis také naučil, jak dosáhnout skutečně pomerančové chuti moučníku.
Inspirací nám byl recept vynikajícího řeckého šéfkuchaře Akise Petretzikise.
Filo těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.
Budeme potřebovat pláty z 450 g filo těsta.
Vezmeme jeden plát filo těsta a delšími stranami ho zmáčkneme k sobě jako harmoniku. Vložíme ho do pekáčku. Takto poskládáme všechny pláty filo těsta a klademe je vedle sebe na pekáček.
Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a těsto sušíme cca hodinu a půl – dokud není úplně suché. (Čím tenčí budou naše pláty těsta, tím bude jejich sušení rychlejší).
Usušené těsto rukama rozdrobíme do mísy na úplně jemnou „padrť“.
Příprava sirupu
Vodu, cukr a pomerančovou šťávu zahříváme na mírném ohni. Jakmile směs dojde k varu a cukr se rozpustí, stáhneme ji z ohně a necháme vychladnout.
Příprava náplně
Celé (neoloupané) pomeranče dáme vařit na 1 hodinu.
Uvařené pomeranče rozřežeme na půl, zbavíme se maxima vody – vymačkáme ji, potřebujeme pouze dužinu. Vybere veškerou dužinu a dáme ji do mixéru.
Do mixéru přisypeme cukr krupici a velmi dobře promixujeme.
Jakmile máme promixovanou pomerančovou dužinu s cukrem, přidáme do mixéru vejce, plnotučné mléko, olej, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru, kypřicí prášek a důkladně promixujeme.
Vzniklou směs přelijeme do mísy a postupně do ní zapracujeme „padrť“ z filo těsta, kterou jsme si připravili. Filo těsto skutečně vařečkou zapracováváme postupně, aby došlo k úplnému a hladkému spojení.
Pečení a dokončení
Směs přendáme do vymazaného a vysypaného pekáčku a rovnoměrně rozetřeme.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 40–50 minut (do zezlátnutí).
Jakmile vytáhneme z trouby, ihned – zcela horký koláč polijeme připraveným již vychladlým sirupem. Sirup se vsákne do 30 minut.
Podávat můžeme se zmrzlinou.