Polentový koláč s mangoldem
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Pracovní postup
Oříškové mouky jsou skvělou variantou, když chcete odlehčit koláč od velkého množství škrobů (a zároveň tedy svému trávícímu traktu). Nejčastěji je využijeme při sladkém pečení. Pokud však nejste na sladké, nemusíte se skvělé chuti mouky z lískových oříšků vzdávat ani vy – upečte si slaný polentový koláč, který ochutíte trochou hořčičné mouky a zdravou bazalkou a mangoldem.
Troubu předehřejeme na 165 °C a připravíme si kruhovou formu o průměru 20 cm (vystlala jsem spodek papírek na pečení). Polentu smíchejte se zbytkem suchých ingrediencí. V druhé míse smícháme změklé máslo s vajíčky a vlažnou vodou. Přisypeme smíchané suché ingredience. Balkánský sýr nastrouháme na jemno a vmícháme ho do hmoty. Přidáme také nasekaný mangold a bazalku. Přesuneme do formy, lehce stlačíme (nemačkáme moc, spíše jemně uhlazujeme) a pečeme ve vyhřáté troubě 45 minut. Necháme vychladnout a podáváme ideálně se salátem.