Pohankovo-amarathové sušenky s jablky a arašídovým máslem
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Neděste se dlouhého listu surovin, ve skutečnosti se jedná o pár položek a namíchat těsto není vůbec pracné. Zato výsledek je luxusní. Jemná oříšková chuť, křupavé s měkoučkým jablkem, skloubení protizánětlivé pohanky a protizánětlivého amarantu, co více si může člověk od sušenek přát?
Troubu předehřejeme na 190 °C. Pečící plechy si vyložíme papírem na pečení. Pokud si budete připravovat jablečný protlak doma sami, nakrájejte jablka na čtvrtky a dejte podusit. Až jablka změknou, sejměte slupku a jablka bez tekutiny rozmixujte. Pyré nechte vychladnout. Pokud budete brát alternativu z obchodu, určitě si vyberte neslazenou!
Smícháme lněné semínko s vodou a necháme odstát. Smícháme mouku, skořici, xanthanovou gumu, sodu a sůl dohromady. Zvlášť smícháme tuk, arašídové máslo, cukr, stevii a vanilkové aroma. Ke smíchané tekuté směsi přidáme postupně mouku (neděste se hrudkovité formy, ještě se to srovná). Přidáme nabobtnalé lněné semínko, jablečný protlak a nadrobno nasekané jablko bez slupky (oloupeme a nakrájíme úplně nadrobno). Smícháme v těsto a necháme je na 30 minut odpočinout v lednici.
Namočenýma rukama tvarujeme z těsta malé kuličky, které pak na plechu rozmáčkneme na placky. Pokud použijete jinou mouku, mohou se placičky trochu roztéct a je potřeba nechat místo mezi jednotlivými kuličkami. Pečeme cca 15–20 minut, dokud nejsou na povrch pevné (uvnitř by měly sušenky zůstat trochu měkké). Necháme vychladnout. Díky pohankové mouce budou mít sušenky lehce ořechovou chuť. V uzavřené nádobě vám vydrží několik dní.