Pohankovo-amarathová pizza
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Korpus
Omáčka bez rajčat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Pizza patří mezi oblíbená jídla a snad každý bezlepkář by si kousek hned dal. Když se vám přidají další intolerance, mohlo by se zdát, že na pizzu musíte zapomenout. Pizzu si však můžete připravit doma z protizánětlivých a protialergických surovin, a může být celá nejen bez lepku, ale také bez mléka, bez vajec, bez sóji, ořechů, kvasnic i rajčat.
Nejdříve si připravíme omáčku. Papriku a mrkev nakrájejte na menší kousky a nechte v hrnci podusit do měkka. Stejně tak fazole uvařte do měkka a rozmixujte mixérem. Měkkou papriku, mrkev, fazole, česnek a koření rozmixujte na hladkou omáčku (přidala jsem cca 2–4 lžíce vody). Vraťte zpět ještě chvíli povařit na velmi nízkém plameni. Na korpus předehřejte troubu na 175 °C. V míse smíchejte všechny suché ingredience, v druhé míse zvlášť smíchejte mokré suroviny. Přidejte směs mokrých surovin k suché směsi a vymíchejte. Těsto bylo spíše tužší, lepivé. Pokud by bylo těsto moc tuhé a špatně se míchalo, přidejte trochu vody. Já jsem použila kulaté plechové formy (3 formy s průměrem 20 cm). Formy jsem velmi dobře vytřela tukem. Jelikož se těsto lepilo, namočenýma rukama jsem těsto vtlačila do formy (tenká vrstva). Pečte cca 30 min (povrch by měl být zlatavý). Poté jsem plech vytáhla a přidala buď omáčku a kousek slaniny, či jsem potřela směsí koření a mletých mandlí v oleji a posypala čerstvou mozzarellou. Pečte dalších cca 10–15 minut.