Plněné ořechy pro (nejen) alergiky na ořechy
Bez lepku Bez vajec

Ingredience
Na dohotovení
Na čokoládovou polevu
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Někdo má rád „suché“ cukroví typu vanilkové rohlíčky nebo pracny, jiný nedá dopustit na poctivou porci sladkého krému. Pokud patříte do druhé skupiny, pak je tohle recept právě pro vás. Křehké těsto, ořechovokaramelový krém a čokoládová poleva. Kalorie raději nepočítat! Ale když Vánoce jsou jen jednou do roka. V této verzi známého cukroví jsme mysleli na alergiky na ořechy a velmi důmyslně je nahradili. Cože, ořechy bez ořechů? Že to nejde? Ale jde, vyzkoušejte a uvidíte, že to Vaši blízcí nepoznají!
Nejprve si připravíme slunečnicová semínka. Je důležité, aby byla umletá skutečně najemno. Ideální pro tyto účely je vysoce výkonný kuchyňský mixér typu Vitamix či levnější Nutribullet. Stejně dobře však poslouží i ruční mlýnek na kávu. Ta trocha námahy stojí za to, semínka propůjčí ořechům lahodnou vláčnost a zaručí delší trvanlivost.
Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme mletá slunečnicová semínka, strouhanou citronovou kůru, skořici a hřebíček, a zlehka promícháme.
Poté do sypké směsi zapracujeme studenou Heru. Hněteme, dokud se přísady nespojí v hladké těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň 15 minut, nejlépe však do druhého dne. Poté z těsta odkrajujeme malé kousky, které vtlačujeme do formiček na ořechy. Ty pak klademe vedle sebe na plech. Cukroví pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 8 minut.
Zatímco se ořechy budou péct a chladnout, připravíme si krém. Uzavřenou plechovku Salka ponoříme do hrnce s vodou a vaříme cca 2 hodiny. Otevřeme až po vychladnutí. Zkaramelizované Salko smícháme s ořechy a rumem a vešleháme máslo.
Hotové vychladnuté ořechy slepujeme krémem a zdobíme čokoládovou polevou (můžeme namočit ½ ořechu do polevy, nebo ořechy polevou pocákat).
Z výše uvedených ingrediencí upečeme 80 půlek ořechů, připravíme tedy 40 kousků plněných ořechů.
Postup přípravy polevy
Nalámanou čokoládu a pokrájený tuk zvolna rozehříváme ve vodní lázni. Voda nesmí vřít. Metličkou mícháme. Cukroví namáčíme do vlažné polevy (25–30 °C).