RECEPTY ADVENI

Zelenkavé pistáciové čtyřlístky

Bez lepku Bez sóji

Zelenkavé pistáciové čtyřlístky
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na máslový pistáciový krém

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pudink a jitrnice? Jak spolu souvisí?! Překvapivý původ slova pudink popisujeme v úvodu k receptu na růžová jahůdková srdíčka. Helenka Vybíralová v tomto receptu nápaditě použila jahodový pudinkový prášek. A tak jsme zaexperimentovali s pudinkem pistáciovým a voilà – zde jsou pastelově zelenkavé čtyřlístky. Okouzlí barvou, vůní a jejich chuť podtrhne i vynikající pistáciový krém, kterým jednotlivé kousky cukroví slepíme. Právě vynález instantního pudinkového prášku významně přispěl k jeho rozšíření po světě, odpadlo totiž pracné a zdlouhavé míchání surovin ve vodní lázni. Základní surovinou pro výrobu pudinkového prášku je škrob. V Evropě především kukuřičný a bramborový, v Americe a Asii pak hlavně rýžový a tapiokový, přičemž druh použitého škrobu nemá vliv na kvalitu pudinkového prášku. My však buďme obezřetní, protože může obsahovat i škrob pšeničný, který je při bezlepkové dietě zapovězen. Až vyzkoušíte jahůdkové srdíčka a pistáciové čtyřlístky, určitě, stejně jako my, budete pátrat po dalších zajímavých příchutích bezlepkových pudinků. Zdá se, že s Amylonem se nám blýská např. na meruňkové, matcha či dokonce aroniové časy.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s pistáciovými pudinkovými prášky a moučkovým cukrem. Přidáme žloutek.

Poté do sypké směsi zapracujeme vychlazený tuk. Hněteme, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň dvě hodiny.

Těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme čtyřlístky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 10–15 minut.

Vychladlé čtyřlístky slepujeme máslovým pistáciovým krémem.

Z výše uvedených ingrediencí upečeme 70 čtyřlístků, po slepení tedy dostaneme 35 ks cukroví.

Postup přípravy krému

Vejce s cukrem dáme do mísy nebo kastrolu a postavíme do vodní lázně. Zahříváme a občas prošleháme metličkou, dokud se cukr nerozpustí a směs není horká.

Odstavíme z vodní lázně, přidáme nakrájený tuk a rum. Za občasného prošlehání necháme vychladnout.

Změklé máslo vyšleháme a pomalu přidáváme vychladlou směs, až vznikne hladký krém.

Pistácie umeleme nebo rozmixujeme najemno. Zapracujeme do krému.

Foto: Adveni
  • recept Zelenkavé pistáciové čtyřlístky
  • recept Zelenkavé pistáciové čtyřlístky