Perníkové řezy s krémem a ořechovou krustou
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na perníkové placky
Na ořechovou krustu
Na promazání a provlhčení korpusů
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
1. Suroviny na těsto zpracujeme ve vláčné perníkové těsto, které zabalíme do igelitu a necháme alespoň hodinu odpočinout. Pokud máme těsto suché doředíme po lžících bezlaktózovým mlékem.
2. Po zchladnutí těsta, ho rozdělíme na polovinu a vyválíme na dvou pečících papírech posypaných trochou mouky dvě placky o rozměrech cca 20×30 cm. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jednu placku dáme na cca 10 minut péct. Necháme na mřížce s podkladovým papírem a plechem vychladnout. Připravíme krém – uvaříme pudink s 250 ml mléka, cukrem vanilkou a Tuzemákem. Necháme za stálého míchání vychladit na pokojovou teplotu. Zchladlý pudink vyšleháme s kousky másla v hladký krém. (Pokud by byl pudink puckatý, přeceďte ho přes síto...)
3. V pánvi si připravíme ořechovou krustu na druhou placku. Cukr rozpustíme v pánvi na karamel, přisypeme ořechy, bezlaktózové máslo a med. Necháme cca 2–3 minuty svařit za stálého míchání. Ořechovou směs naneseme na druhou neupečenou placku a dáme opět na cca 10–12 minut péct. Po upečení necháme opět na mřížce placku na pečícím papíře vychladnout.
4. První placku bez krusty pokapeme mlékem s rumem pro provlhčení korpusu a pomažeme džemem. Potřeme máslovým krémem. Vrchní díl s krustičkou doslova „opatrně sesuneme“ pomocí podkladového papíru na pečení na spodní díl upečeného těsta s džemem a krémem. Necháme vychladit do druhého dne. Krájíme ostrým nožem (kvůli oříškům) na šikmé pruhy a malé čtverečky. Jako cukroví pečeme cca 3 dny před Vánocemi.