RECEPTY ADVENI

Pekanové pletence s javorovým sirupem

Bez lepku Bez sóji

Pekanové pletence s javorovým sirupem
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pekanové ořechy považuje většina z nás stále za exotiku, zato pletence s pekanovými ořechy a javorovým sirupem už jsou u nás doma. Právě kombinace plné ořechové chuti, sladké sirupové náplně a křehkého křupavého těsta dělá tento moučník tak neodolatelným. Pokud jste pro ně dosud chodili do pekárny, zkuste si je pro jednou připravit doma. Zjistíte, že ty kupované se domácím ani zdaleka nevyrovnají. Recept na čokoládové pletence. Pokud je vám bližší těsto plundrové, můžete si je připravit z naší bezlepkové směsi DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÉ).

Z výše uvedených surovin připravíme 8 pekanových pletenců.

Listové těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.

Náplň připravíme tak, že tmavý třtinový cukr, cukr krupice, javorový sirup, rozpuštěné máslo a vanilkový pudinkový prášek (nebo kukuřičný škrob) utřeme v hustou kaši.

Vychlazené listové těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále na obdélník 50 × 30 cm. Roztřepené okraje odkrojíme.

Obdélník rozdělíme na 8 dílů. Každý díl bude mít 12 × 15 cm. Viz foto 1.

Díly si otočíme širší stranou k sobě, po stranách šikmo dolů uděláme asi 6 zářezů, které budou vést cca do ⅓ těsta. Zbylou plochu propícháme vidličkou. Viz foto 2. Doprostřed naneseme část náplně. Nahoře a dole necháme trochu místa. Viz foto 3.

Nařezané proužky začneme z vrchní části překládat. První vrchní proužky dáme zároveň s vrchním okrajem – viz foto 4, budou tvořit zábranu, aby nevytekla náplň. Další 2 proužky z levé strany přeložíme šikmo přes náplň – viz foto 4, 2 pravé přes ně – viz foto 5, takto pokračujeme až dolů – viz foto 6. Poslední proužky dáme opět zároveň s okrajem těsta a přimáčkneme – viz foto 7 a 8.

Pletence přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Vrch posypeme na menší kousky nakrájenými nebo podrcenými pekanovými ořechy.

Pečeme v troubě předehřáté na 210 °C po dobu 15–17 minut, program horní a dolní ohřev. Plech s pletenci vkládáme doprostřed trouby.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Pekanové pletence s javorovým sirupem
  • recept Pekanové pletence s javorovým sirupem
  • recept Pekanové pletence s javorovým sirupem
  • recept Pekanové pletence s javorovým sirupem
  • recept Pekanové pletence s javorovým sirupem
  • recept Pekanové pletence s javorovým sirupem
  • recept Pekanové pletence s javorovým sirupem
  • recept Pekanové pletence s javorovým sirupem
  • recept Pekanové pletence s javorovým sirupem