Pařížské rohlíčky
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na polevu
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Není jisté, kde se pařížské rohlíčky přesně vzaly, předpokládá se však, že vznikly coby zmenšená a zjednodušená verze pařížského dortu. Ten se těšil největší slávě v době první republiky. V oblíbené pražské kavárně Myšák ho nabízeli jako Macharův dort podle známého básníka a prozaika Josefa Svatopluka Machara, který byl v podniku jako doma. Pařížské rohlíčky jsou považovány za luxusní a na přípravu náročný dezert. Když však dodržíte pár základních pravidel, obavy z neúspěchu nejsou na místě. Základ tvoří rohlíčky ze sněhového těsta s ořechy, na které se v bohaté vrstvě ozdobně nastříká pařížský krém. Dílo se završí ponořením rohlíčku do hořké čokolády. Pokud hledáte něco skutečně extra, toto cukroví s puncem první republiky bude trefou do černého.
Z výše uvedeného množství ingrediencí připravíme 2 plechy rohlíčků.
Důležité pokyny na úvod
- Je důležité směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ), vodu a cukr odvážit přesně.
- Teplotu vody měříme kuchyňským teploměrem.
- Těsto i náplň necháme přes noc odpočívat v lednici – s přípravou tedy začneme minimálně den před plánovaným servírováním.
Příprava těsta a pečení korpusů rohlíčků
Do čisté mísy přesně odvážíme směs PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) a přidáme vodu ohřátou na 50–55 °C. Promícháme metličkou.
Do mixéru nebo "food procesoru" dáme cukr krupici, vlašské ořechy, mandle a vše zalijeme směsí PAVLOVA & MERINGUE (tzv. BÍLÁ) smíchanou s teplou vodou.
Vše důkladně rozmixujeme do hladké konzistence.
Vzniklé těsto dáme do misky, překryjeme potravinářskou fólií a necháme odležet v lednici do druhého dne.
Druhý den těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou s průměrem 10 mm a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme rohlíčky. Děláme je spíše drobnější, protože při pečení výrazně nabydou na objemu.
Nastříkané rohlíčky necháme na plechu zhruba 30 minut zaschnout.
Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 °C, zvolíme program horní-dolní ohřev.
Zaschlé rohlíčky pečeme prvních 5 minut na 180 °C, pak teplotu zvýšíme na 200 °C a dopékáme ještě zhruba 7 minut (záleží na velikosti rohlíčků).
Upečené rohlíčky necháme na plechu, dokud zcela nevychladnou. Pak je opatrně sloupneme z pečícího papíru*.
* Tip Míšy Landové: Pro snadnější odloupnutí otočte rohlíčky i s papírem vzhůru nohama a papír navlhčete.
Příprava pařížského krému
Polovinu smetany zahřejeme a nalijeme na čokoládu. Necháme chvilku odstát, pak promícháme a promixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme druhou polovinu studené smetany a znovu promixujeme. Zakryjeme fólií a dáme vychladit přes noc do lednice.
Vychlazený krém vyšleháme, dáme do sáčku s řezanou špičkou s průměrem 9 mm a stříkáme na upečené rohlíčky.
Dáme chladit do lednice.
Příprava polevy
Dvě třetiny čokolády rozpustíme, pak přisypeme zbytek čokolády a mícháme do úplného rozpuštění.
Přilijeme olej a důkladně promícháme.
Polevu necháme úplně vychladnout.
Dokončení
Než začneme rohlíčky máčet v polevě, dáme je na několik minut do mrazáku.
Hotové rohlíčky necháme v chladu rozležet do druhého dne.