Ovocný koláč s tvarohem
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Tento koláč je výborný nejen v létě, když je čerstvé ovoce, ale kdykoliv budete mít chuť na kombinaci vláčného tvarohového těsta s nakyslou chutí ovoce, klidně zamraženého. Výhoda tohoto receptu je, že pokaždé – s použitím jiného druhu ovoce – budete mít chuťově jiný koláč. Já jsem tento koláč ozdobila malinami, třešněmi a meruňkami. Každý z členů rodiny si vybral kus se svým nejoblíbenějším ovocem. Jedním koláčem tak uspokojíte chutě každého člena rodiny!
Z droždí, části cukru a vlažného mléka necháme v hrníčku vzejít kvásek.
V míse smícháme směs se špetkou soli, zbytek cukru a mléka, vanilkový cukr, žloutek a rozpuštěné sádlo. Pak přidáme bublající kvásek. Vyhněteme jemné a vláčné těsto, které necháme na teplém místě pod poklopem kynout. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem (za cca 40–50 minut), „popřekládáme“ ho a pomoučenýma rukama nebo válečkem rozválíme do kulaté formy, kterou jsme vyložili pečícím papírem. Na uvedené množství těsta je ideální kulatá forma o průměru 30 cm. Pokud bychom chtěli ovocný koláč udělat na plech, tak zdvojnásobíme množství všech ingrediencí.
V míse vyšleháme tvaroh s cukry a smetanou v jemný krém, který rozetřeme na povrch těsta. Na tvarohovou vrstvu naneseme ovoce dle chuti, může být zavařené, čerstvé, zamrazené. Zamrazené ovoce důkladně zbavíme přebytečné vody.
Koláč vložíme do trouby rozpálené na 180 °C. Pečeme, dokud okraje nebudou světle nahnědlé.