Ořechovo-jablečné kostky
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na polevu
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Listopad – chuť jablek a čerstvých vlašských ořechů. K tomu odlehčený krém ze zakysané smetany a čokolády. Tyhle kostky se rozpouští na jazyku jako medovník a přece v nich žádný med není… Pokud máte olej z vlašských jader, zákusek ozvláštníte a vlastně i ozdravíte. Na čokoládový krém jsem použila čokoládu, která se nově objevila na trhu a to – mléčnou čokoládu Valor nejen bez lepku, ale i se sníženým obsahem laktózy pod 0,01.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Mixérem vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme mléko a olej, opatrně prošleháme. Opatrně vmícháme nasekané ořechy čokoládu. Ve vedlejší misce si promícháme mouky s jablečnou vlákninou a kypřicím práškem.
Do vaječné směsi s ořechy a čokoládou přimícháme silikonovou stěrkou nebo vařečkou moučnou směs a vytvoříme těsto, které přelijeme do pečící nádoby 20×30 cm vyložené pečícím papírem (papír přichytíme kapkou oleje k pečící nádobě).
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut nebo až je špejle po vytažení z těsta suchá. Hotový korpus dáme po upečení vychladnout na mřížku.
Na vodní lázni rozehřejeme čokoládu, odstavíme. Až zchladne na pokojovou teplotu přimícháme metličkou zakysanou smetanu. Spojíme v hladký krém.
Vychladlý korpus potřeme krémem a dozdobíme třeba půlkami jader ořechů.