Ořechové rolky se sušeným ovocem a skořicí
Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Ingredience
Volitelné
Pracovní postup
Vůně skořice, oříšky a sušené ovoce, to přímo dýchá atmosférou Vánoc. Ale i mimo Vánoce můžete své chuťové buňky potěšit – z mouky z vlašských ořechů si můžete udělat chutné rolky. Přidejte protizánětlivou skořici, protizánětlivé a protialergické datle, protizánětlivý a antimikrobiální kokosový olej, a dostanete super zdravou pochoutku, která povzbudí váš imunitní systém a zvedne náladu.
Smícháme oříškovou mouku se sodou, vanilkovým práškem a solí. V druhé míse smícháme kokosový olej s vejcem a 2 lžícemi agáve. Spojíme tekutou a suchou směs a vypracujeme pevné těsto (bude chtít trochu trpělivosti, pokud se bude i na závěr drolit, přidejte trochu agáve nebo studené vody, ideálně po lžičkách). Necháme v lednici na chvíli odležet. Mezitím si nasekáme ořechy, datle i meruňky na drobné kousky.
Po odpočinutí těsto vyválíme mezi papíry na pečení. Těsto bude chtít trochu času / síly na rozválení. Vyválejte do tvaru obdélníku (s jednou stranou kratší). Těsto potřeme zbylým agáve sirupu a posypeme mletou skořicí. Nakonec posypeme připraveným ovocem a ořechy a pomocí papíru na pečení srolujeme do rolky. Rolku zabalíme do pečícího papíru a pořádně zmáčkneme ze všech stran, abychom těsto spojili blíž. Dáme na 20 minut namrazit, aby se nám dobře krájely plátky. Troubu dáme předehřát na 160 °C. Vytáhneme těsto a nakrájíme na cca 1,5–2 cm tlusté plátky (doporučuji opravdu ostrý nůž, můžete zvolit i tenčí plátky). Položíme na plech vystlaný papírem na pečení a pečeme dozlatova cca 12 minut. Ihned po upečení pokapeme javorovým sirupem (ničeho se nebojte, dovnitř jsme žádný cukr krom trošičky medu nedávali), případně polít bílou cukrovou polevou, můžeme poprášit extra skořicí.
Poznámka
Výborné jsou rolky ještě teplé, nebojte se je polít sirupem.