Noky
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji
Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Ponechme nyní stranou základní „pelíškovskou“ otázku, jaký je rozdíl mezi knedlíkem a nokem. Noky (italsky gnocchi) jsou malé knedlíčky z bramborového těsta, které si výborně rozumějí s nejrůznějšími omáčkami. Právě proto mají na sobě typické rýhy, aby v nich omáčka krásně ulpěla a nestékala dolů. Noky jsou vynikající přílohou k celé řadě pokrmů, záleží jen na chuťových preferencích.
Z výše uvedených ingrediencí uvaříme noky na 4 porce pokrmu.
Směs na bezlepkové bramborové knedlíky raz dva smícháme s vodou. Důkladně promícháme. Vzniklé těsto necháme na kuchyňské lince 15 minut odpočinout.
Dáme vařit vodu, do které přidáme špetku soli.
Z těsta kousek odkrojíme a na lehce pomoučeném stole vyválíme váleček o průměru cca 2 cm.
Z válečku pak nožem nebo cukrářskou stěrkou odkrajujeme asi 2–3 cm velké kousky. Lehce je stlačíme vidličkou a poválíme.
Pro přípravu noků existuje speciální destička, kterou lze snadno vytvořit typické rýhování noků – viz foto. Rýhování noků nemá jen estetickou funkci, přispívá také k tomu, že se na nich lépe „udrží“ omáčka.
Noky vhodíme do vroucí osolené vody. Promícháme je, aby se neslepily. Necháme je vařit tak dlouho, dokud samy nevyplavou na povrch.
Uvařené noky vyndáme, scedíme a servírujeme.
Takto připravené noky můžeme i zmrazit.