RECEPTY ADVENI

Mesh Om Ali (mléčný filo koláč)

Bez lepku Bez sóji

Mesh Om Ali (mléčný filo koláč)
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu listového a filo těsta KREMROLE & BAKLAVA 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Dále budeme potřebovat

Na ozdobu

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tahle dobrota z filo těsta není tak známá jako např. baklava či burek, to jí však v žádném případě neubírá na výjimečnosti. Spíš naopak. Hlavní roli zde hraje jemná mléčná chuť. Tu vykouzlí slazené kondenzované mléko v kombinaci se smetanou. Aby moučník nepůsobil fádně, ozvláštňují ho křupavé pistácie a kyselkavé jahody. S ingrediencemi si však můžete pohrát – dáte přednost plátkům mandlí v kombinaci s mletou skořicí? Jen do toho, fantazii se meze nekladou. Také způsoby přípravy se různí. My jsme náplň ukryli do dlouhého závinu z filo těsta, který jsme stočili do spirály. Ale možná dáte přednost čtverhranné formě, do které na sebe střídavě navršíte plátky těsta a náplně. V obou případech by měl být výsledkem nebesky lahodný a jemný dezert se sladkou krémovou náplní a křupavou vrstvou těsta a ořechů na povrchu.

Filo těsto připravíme tradičním způsobem.

Těsto rozdělíme na 4 části.

Pracovní plochu jemně posypeme kukuřičným škrobem.

Každou část těsta rukama trochu vytvarujeme do obdélníku a rozválíme do tenoučké, skoro průsvitné vrstvy. Velikost obdélníku by měla být zhruba 30 × 60 cm, nebo maximum, které zvládneme – viz foto 1. Čím bude těsto tenčí, tím bude výsledný dezert jemnější. Není třeba zarovnávat nebo upravovat okraje.

Těsto rozvalujeme postupně od středu ke krajům. Občas kontrolujeme, aby se těsto nepřilepilo k pracovní ploše, případně lehce podsypeme kukuřičným škrobem.

Rozválený plát si kvůli lepší manipulaci s těstem rozdělíme na 2 poloviny – viz foto 2. Každou část shrneme, aby vytvořila varhánky, viz foto 3 a 4, příliš neumačkáváme, nevadí, pokud se potrhá. Těsto stočíme do kruhu a uložíme do máslem vymazané formy. Těsto můžeme ukládat i do hranaté formy, tam ho nestáčíme, ale necháme rovně. Takto zpracujeme všechny 4 části těsta – viz foto 5.

Těsto ve formě pomažeme rozpuštěným máslem – viz foto 6, zbytkem másla těsto ještě polijeme.

Formu vložíme doprostřed trouby vyhřáté na 230 °C a pečeme 20–25 minut na program horní a dolní ohřev, těsto by mělo lehce zezlátnout – viz foto 7.

Dezert vyndáme z trouby, polijeme směsí kondenzovaného mléka a šlehačky a vrátíme dopéct ještě 10 minut na 200 °C – viz foto 8.

Po upečení posypeme pistáciemi a lyofilizovanými jahodami.

Dezert je vynikající ještě teplý.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Mesh Om Ali (mléčný filo koláč)
  • recept Mesh Om Ali (mléčný filo koláč)
  • recept Mesh Om Ali (mléčný filo koláč)
  • recept Mesh Om Ali (mléčný filo koláč)
  • recept Mesh Om Ali (mléčný filo koláč)
  • recept Mesh Om Ali (mléčný filo koláč)
  • recept Mesh Om Ali (mléčný filo koláč)
  • recept Mesh Om Ali (mléčný filo koláč)
  • recept Mesh Om Ali (mléčný filo koláč)