Marcipánové mini štoly
Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Štóla je velmi sladké a voňavé vánoční pečivo původem z Německa, které obsahuje ořechy, mandle, rozinky, kandované ovoce, koření a dle druhu i marcipán, tvaroh nebo mák. Polévá se máslem a sype silnou vrstvou moučkového cukru. Její tvar má symbolizovat malého Ježíška zabaleného v plenkách. Peče se i několik týdnů před Vánocemi, aby se krásně odležela a její chuť rozvinula. Podle tradice se ale nesmí nakrojit dřív, než o Štědrém večeru po bohoslužbě, jedině tak bude dům ochráněn od nemoci a neřestí. Štóly se pečou po celém Německu a Rakousku, najdete je na všech předvánočních trzích, také druhů je bezpočet. Nejvyhlášenější je Drážďanská štóla „Dresdener Stollern“, která je od roku 1997 chráněna registrovanou známkou. Takto označené štóly musí být upečeny v Drážďanech nebo okolí. Jsou vynikající a jejich cena vysoká. Každoročně se druhou adventní neděli v Drážďanech konají Slavnosti Drážďanské vánoční štóly, kdy je na náměstí Schlossplatz na povoze taženém koňmi slavnostně odhalena téměř čtyřtunová štóla, která je závěrem oslav ceremoniálně nakrájena 1,2 metru dlouhým nožem a rozdělena mezi návštěvníky. Údajně největší vánoční štóla měřila přes 72 metrů a byla vytvořena v roce 2010 v nizozemském Haarlemu. A nejmenší? Možná ji upečete právě vy podle tohoto výborného receptu!
Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem. Přidáme tvaroh a prohněteme.
Smícháme směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ), prášek do pečiva, skořici, vanilku, sůl, citronovou kůru. Přidáme k tvarohové směsi a důkladně prohněteme.
Pak přisypeme sekané mandle, promícháme. Přidáme rozinky, opět promícháme a na závěr přidáme nastrouhaný marcipán a zase důkladně zapracujeme.
Na pomoučené ploše si těsto rozdělíme na čtvrtiny. Z každé uválíme váleček o průměru 2,5 cm a z toho pak odkrajujeme cca 5 cm dlouhé kousky a ty tvarujeme do „mini štol“. Klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 20–25 minut.
Upečené mini štoly potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Podle receptu uvedeného na TV Seznam dne 23. listopadu 2020.