Marcipánové hrušky v županu
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Na náplň
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Jablka v županu zná každý. Ale hrušky? Než je obléknete do slušivého župánku z listového těsta, dopřejte jim neodolatelně voňavou a slaďoučkou náplň z domácího marcipánu. Jakmile budete mít hrušky naplněné, stačí je omotat úzkými proužky listového těsta, které je promění v malé pyramidy. Pak už jen stačí potřít vajíčkem a šup s nimi do trouby. Servírujte teplé!
Z výše uvedených ingrediencí připravíme 4 marcipánové hrušky v županu. Můžeme je rozpůlit a získat tak 8 kusů dezertu.
Hrušky omyjeme, osušíme a vydlabeme z nich jádřince. Stopky neodstraňujeme.
Náplň připravíme tak, že do mísy nasypeme mleté mandle a cukr a promícháme. Postupně přidáváme bílek, dokud se hmota nespojí v tužší těsto. Dáme na chvíli odpočinout do lednice.
Vydlabané otvory hrušek opatrně naplníme marcipánovou náplní.
Listové těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.
Vychlazené listové těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále na obdélník 30 × 20 cm. Roztřepené okraje odkrojíme.
Těsto rádýlkem rozkrájíme na proužky 2,5 cm široké a potřeme je rozšlehaným vejcem.
Proužky namotáme na hrušky potřenou stranou dovnitř tak, aby se zhruba do poloviny překrývaly.
Na spodní stranu hrušky nalepíme čtvereček těsta a obalené hrušky pak ze všech stran potřeme rozšlehaným vejcem.
Takto připravené hrušky klademe na stojato na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 210 °C po dobu 20 minut nebo do zezlátnutí, program horní a dolní ohřev.
Hotové hrušky lehce poprášíme moučkovým cukrem. Dezert je třeba servírovat teplý!