Makový závin z bramborového těsta
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
V míse promícháme bezlepkovou směs, droždí, cukr, sůl a najemno nastrouhané brambory.
Zahřejeme mléko, necháme v něm rozpustit máslo a rozšleháme ho s jedním vejcem. Vše nalijeme do mísy k mouce a bramborám a promícháme. Nakonec přidáme zakysanou smetanu.
Vařečkou dobře zpracujeme na hladké těsto (chvíli to trvá). Bochánek těsta jemně poprášíme bezlepkovou směsí a necháme pod utěrkou na teplém místě hodinu kynout.
Mezitím svaříme mléko s mákem a cukrem. Když směs trochu zchladne, přidáme skořici a povidla a dobře promícháme.
Vykynuté těsto rozválíme na plát cca 40×30 cm. Potřeme makovou směsí a zavineme. Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a uložíme spojem dolů. Pod utěrkou necháme ještě asi 20 minut kynout.
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 30 minut. Po zchladnutí pocukrujeme a podáváme.
Těsto je díky bramborám a zakysané smetaně trochu tužší konzistence, ale nevysychá tak rychle jako běžné bezlepkové kynuté těsto.