RECEPTY ADVENI

Buchta makové kostky s citronovou polevou

Bez lepku Bez sóji

Buchta makové kostky s citronovou polevou

Hlavní přísady

Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Bezlepková směs pro přípravu třeného a litého těsta na sladké pečivo BAKE A CAKE 750 g
Koupit
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek
Koupit
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na citronovou polevu

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Mák, marmeláda a osvěžující citronová poleva. Spojení těchto tří ingrediencí se může zdát nezvyklé, ale ten výsledek! To musíte vyzkoušet.

Budeme potřebovat plech o rozměrech cca 30×40 cm a pečící papír na jeho vyložení.

Pro představu uvádíme, že recept počítá s hrnkem o objemu 2 dcl.

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh.

Do bílkového sněhu postupně přidáme žloutky, cukr a máslo a vše vyšleháme do pěny.

Následně přilijeme šťávu z citronu, vmícháme Fialovou směs s práškem do pečiva, přilijeme mléko a na závěr vmícháme mák.

Promíchanou směs nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme cca 25 minut na 180 °C.

Mezitím si připravíme citronovou polevu.

Vymačkáme šťávu z citronů a přecedíme ji přes sítko.

K přeceděné citronové šťávě přidáme cukr a vodu a vyšleháme do husté pěny (poleva lépe zasychá, když je hustá).

Jakmile buchta vychladne, rozkrojíme ji na 4 části a slepíme marmeládou.

Na závěr slepené části potřeme citronovou polevou.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Buchta makové kostky s citronovou polevou