Maková štola
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na pomašlování
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Nejen na vánoční a velikonoční stůl, ale kdykoliv je chuť na pořádnou makovou bombu. Příprava je rychlá a nemusí se jí bát ani začátečníci. A že neholdujete máku? Můžete ji připravit s jakoukoliv jinou náplní.
Nejprve si připravíme náplň. Na umletý mák nalijeme mléko a mírně povaříme, přidáme ostatní suroviny. Jakmile vznikne hustá krémová konzistence, odstavíme a necháme vychladnout.
Z droždí, cukru a vlažného mléka necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme bezlepkovou směs, sůl, zbytek cukru a mléka, žloutky a rozpuštěné sádlo. Pak přidáme bublající kvásek. Vyhněteme vláčné jemné těsto, které necháme na teplém místě cca 50 minut kynout pod utěrkou, igelitem nebo poklopem, aby neoschlo.
Těsto tak zvaně popřekládáme od kraje do středu a rozválíme na tenoučký plát (ideálně již na pečící papír, ať nemusíme složitě přenášet), ze kterého vytvarujeme podlouhlý obdélník. Na tento obdélník rozetřeme po celé ploše makovou náplň. Obě nejdelší strany obdélníku srolujeme doprostřed, vzniknou nám takové dvě roličky. Necháme cca 15 minut odpočívat a mezitím si rozehřejeme troubu na 200 °C.
Těsně před tím, než štolu vložíme do trouby, ji pomašlujeme vyšlehanými vajíčky s trochou mléka. Prvních 10 minut pečeme při 200 °C, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme.