RECEPTY ADVENI

Maková štola

Bez lepku Bez sóji

Maková štola
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Vladěna Halatová

Autor receptu

Především sama celiak a máma, pro kterou se stalo bezlepkové vaření, pečení a kváskování vášní. Vlaďka je autorka tří kuchařek a zdaleka nekončí. Recepty, rady, a tipy sdílí také na svém blogu a sociálních sítích. Najdete tam i informace o jejích kurzech bezlepkového pečení a kváskování, které si vyžádal zájem jejich fanoušků. Kurzy se konají po celé republice a také na Slovensku.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na pomašlování

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Nejen na vánoční a velikonoční stůl, ale kdykoliv je chuť na pořádnou makovou bombu. Příprava je rychlá a nemusí se jí bát ani začátečníci. A že neholdujete máku? Můžete ji připravit s jakoukoliv jinou náplní.

Nejprve si připravíme náplň. Na umletý mák nalijeme mléko a mírně povaříme, přidáme ostatní suroviny. Jakmile vznikne hustá krémová konzistence, odstavíme a necháme vychladnout.

Z droždí, cukru a vlažného mléka necháme vzejít kvásek.

V míse smícháme bezlepkovou směs, sůl, zbytek cukru a mléka, žloutky a rozpuštěné sádlo. Pak přidáme bublající kvásek. Vyhněteme vláčné jemné těsto, které necháme na teplém místě cca 50 minut kynout pod utěrkou, igelitem nebo poklopem, aby neoschlo.

Těsto tak zvaně popřekládáme od kraje do středu a rozválíme na tenoučký plát (ideálně již na pečící papír, ať nemusíme složitě přenášet), ze kterého vytvarujeme podlouhlý obdélník. Na tento obdélník rozetřeme po celé ploše makovou náplň. Obě nejdelší strany obdélníku srolujeme doprostřed, vzniknou nám takové dvě roličky. Necháme cca 15 minut odpočívat a mezitím si rozehřejeme troubu na 200 °C.

Těsně před tím, než štolu vložíme do trouby, ji pomašlujeme vyšlehanými vajíčky s trochou mléka. Prvních 10 minut pečeme při 200 °C, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme.

Foto: Vladěna Halatová
  • recept Maková štola
  • recept Maková štola