Lokše, laty, šumpále, patenty, přesňáky
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Lokše, laty, šumpále, patenty a na jižní Moravě (hlavně na Slovácku) přesňáky. A jak se bramborovým plackám pečeným na rozpálené plotně bez použití tuků říká ve vašem regionu? Tyto velmi tenoučké placky už naše prababičky smažily na kamnech na plotýnce na sucho. Bylo to původně jídlo chudých. Je na ně potřeba pouze brambory, mouka a sůl. Tedy suroviny, které měli lidé běžně doma. Sádlem se mazaly až hotové placky a sypaly se mákem. Na Moravě je dnes oblíbená hlavně sladká varianta, nejčastěji se připravují zavinuté s povidly a mákem. Někde se ještě polévají máslem. Na Slovensku, kde se jim říká lokše, jednoznačně převládá příprava na slano. Hotové lokše se mažou husím sádlem a přikusují se třeba k polévce. Lokše mohou být také plněné kysaným zelím či mletým masem. Proslulou pochoutkou jsou lokše plněné husími jatýrky. Tak jaké budou vaše bramborové placky? Na sladko, či na slano?
Z výše uvedených surovin připravíme cca 12 ks lokší o průměru 15 cm.
Brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme a necháme vychladnout.
Vychladlé brambory nastrouháme na jemno, přidáme sůl a směs PASTA & GNOCCHI a zpracujeme v těsto.
Z těsta oddělujeme kousky, které si na jemně pomoučeném stole vyválíme na tloušťku cca 2 mm. Vykrajujeme pravidelná kolečka, můžeme si pomoci třeba pokličkou.
Lokše opékáme na rozpálené suché pánvi (zajisté to bude možné i na litinových plotnách), dokud se na nich nezačnou objevovat hnědé flíčky. Lokše se na pánvi budou nafukovat, pak ale splasknou.
Po upečení potřeme rozpuštěným sádlem nebo máslem a skládáme na sebe, aby provlhly.