Lokše
Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji
Ingredience
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Lokše, laty, šumpále, patenty či přesňáky – všechny tyto názvy označují tenké bramborové placky pečené nasucho bez použití tuku. Zatímco na Moravě se nejčastěji jedí nasladko – zavinuté s povidly a mákem, na Slovensku převládá slaná úprava. Hotové lokše se tu mažou sádlem a přikusují například k polévce. Výjimkou nejsou ani lokše plněné kysaným zelím či mletým masem nebo sváteční lokše s husími jatýrky. Jaké variantě dáte přednost, to už je čistě na vás.
Směs na bezlepkové bramborové knedlíky raz dva smícháme s vodou. Důkladně promícháme. Vzniklé těsto necháme na kuchyňské lince 15 minut odpočinout.
Z těsta oddělujeme kousky, které na jemně pomoučeném stole vyválíme na tloušťku cca 2 mm. Vykrajujeme pravidelná kolečka, můžeme si pomoci třeba pokličkou.
Lokše opékáme na rozpálené suché pánvi (zajisté to bude možné i na litinových plotnách), dokud se na nich nezačnou objevovat hnědé flíčky. Lokše se na pánvi budou nafukovat, pak ale splasknou.
Po upečení potřeme rozpuštěným sádlem a skládáme na sebe, aby zvláčněly.