RECEPTY ADVENI

Linecké košíčky plněné ořechovou náplní

Bez lepku Bez sóji

Linecké košíčky plněné ořechovou náplní
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Nebe v kuchyni

Autor receptu

Nebe v kuchyni! Vládne v něm Aneta, která svou radost z vaření a pečení sdílí na svém webu už od roku 2015. Aneta vášeň pro pečení zdědila po své prababičce, která byla skvělou cukrářkou. I o její recepty, které jsou rodinným stříbrem, se s námi Aneta ráda podělí.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Křehké linecké košíčky plněné skvělou ořechovou nádivkou!

Z výše uvedených ingrediencí připravíme cca 30 košíčků o velikosti formiček s horním ø 4–5 cm.

Těsto

1. Máslo necháme změknout a poté k němu přidáme všechny ingredience. Zpracujeme hladké těsto, které dáme odležet do lednice na min. 3 hodiny (ale klidně celou noc). Před tím než s těstem budeme pracovat, vytáhneme ho z lednice a necháme povolit, aby se s ním dobře pracovalo.

2. Těsto ještě propracujeme v rukách, ale ne příliš dlouho, aby nám pod rukama moc nezteplalo. Uděláme z těsta stejně velké kuličky, kterými budeme plnit formičky na košíčky (velikost kuliček záleží na velikosti košíčků – já je měla velké cca 10g).

3. Formičky před pečením můžete vymazat máslem, ale pokud jste v nich už pekli (a neumyli je jarem), tak není potřeba, protože těsto je dost mastné na to, aby šly vyklopit. Kuličku dáme do formičky a prsty ji rozprostřeme po celé její velikosti.

4. Pečeme na 170° C do zezlátnutí (cca 10 minut) – na horkém plechu po vytažení ještě dojdou, tak na to myslete, ať je nespálíte.

5. Můžeme je opatrně vyklopit z formiček ještě teplé (pokud máme málo formiček), ale můžeme i klidně počkat až do vychladnutí.

Nádivka

1. Mléko dáme do rendlíku a přivedeme k bodu varu, poté stáhneme na mírný plamen a přidáme oříšky, med, cukr a citronovou kůru. Společně na mírném plamenu vaříme 10 minut.

2. Poté stáhneme z plotny a vmícháme rum a mleté piškoty. Piškoty přidáváme dle konzistence ořechové hmoty – nesmí být moc suchá, ale ani moc tekutá, správná konzistence je taková, aby se z ní daly dělat v ruce kuličky, které drží tvar.

Kompletace

1. Připravíme si upečené linecké košíčky a vychladlou ořechovou nádivku.

2. Z ořechové nádivky si připravíme stejně velké kuličky, kterými budeme plnit košíčky (klidně si u jednoho košíčku vyzkoušejte velikost nádivky). Do košíčku dáme čtvrt až půl lžičky marmelády, kterou v košíčku rozetřeme, na to kuličku ořechové nádivky, kterou prsty rozprostřeme do celého košíčku (nemusí být všechna nádivka jen v košíčku, ale klidně ať vystupuje i ven).

3. Takto připravené cukroví dáme vychladit a připravíme si polevu.

4. Nad vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s kokosovým olejem, vznikne nám krásně lesklá poleva.

5. Vychlazené naplněné košíčky namočíme ořechovou stranou v polevě a dozdobíme půlkou ořechu. Doporučuji upéct pár dní předem, ať se hezky rozleží. Cukroví uchovávejme v chladu.

TIP: Linecké košíčky můžete upéct v předstihu a uchovávat je ve vzduchotěsné nádobě. Naplnit a zkompletovat je pak můžeme pár dní před Vánoci.

Foto: Nebe v kuchyni
  • recept Linecké košíčky plněné ořechovou náplní