Linecké košíčky plněné ořechovou náplní
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Křehké linecké košíčky plněné skvělou ořechovou nádivkou!
Z výše uvedených ingrediencí připravíme cca 30 košíčků o velikosti formiček s horním ø 4–5 cm.
Těsto
1. Máslo necháme změknout a poté k němu přidáme všechny ingredience. Zpracujeme hladké těsto, které dáme odležet do lednice na min. 3 hodiny (ale klidně celou noc). Před tím než s těstem budeme pracovat, vytáhneme ho z lednice a necháme povolit, aby se s ním dobře pracovalo.
2. Těsto ještě propracujeme v rukách, ale ne příliš dlouho, aby nám pod rukama moc nezteplalo. Uděláme z těsta stejně velké kuličky, kterými budeme plnit formičky na košíčky (velikost kuliček záleží na velikosti košíčků – já je měla velké cca 10g).
3. Formičky před pečením můžete vymazat máslem, ale pokud jste v nich už pekli (a neumyli je jarem), tak není potřeba, protože těsto je dost mastné na to, aby šly vyklopit. Kuličku dáme do formičky a prsty ji rozprostřeme po celé její velikosti.
4. Pečeme na 170° C do zezlátnutí (cca 10 minut) – na horkém plechu po vytažení ještě dojdou, tak na to myslete, ať je nespálíte.
5. Můžeme je opatrně vyklopit z formiček ještě teplé (pokud máme málo formiček), ale můžeme i klidně počkat až do vychladnutí.
Nádivka
1. Mléko dáme do rendlíku a přivedeme k bodu varu, poté stáhneme na mírný plamen a přidáme oříšky, med, cukr a citronovou kůru. Společně na mírném plamenu vaříme 10 minut.
2. Poté stáhneme z plotny a vmícháme rum a mleté piškoty. Piškoty přidáváme dle konzistence ořechové hmoty – nesmí být moc suchá, ale ani moc tekutá, správná konzistence je taková, aby se z ní daly dělat v ruce kuličky, které drží tvar.
Kompletace
1. Připravíme si upečené linecké košíčky a vychladlou ořechovou nádivku.
2. Z ořechové nádivky si připravíme stejně velké kuličky, kterými budeme plnit košíčky (klidně si u jednoho košíčku vyzkoušejte velikost nádivky). Do košíčku dáme čtvrt až půl lžičky marmelády, kterou v košíčku rozetřeme, na to kuličku ořechové nádivky, kterou prsty rozprostřeme do celého košíčku (nemusí být všechna nádivka jen v košíčku, ale klidně ať vystupuje i ven).
3. Takto připravené cukroví dáme vychladit a připravíme si polevu.
4. Nad vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s kokosovým olejem, vznikne nám krásně lesklá poleva.
5. Vychlazené naplněné košíčky namočíme ořechovou stranou v polevě a dozdobíme půlkou ořechu. Doporučuji upéct pár dní předem, ať se hezky rozleží. Cukroví uchovávejme v chladu.
TIP: Linecké košíčky můžete upéct v předstihu a uchovávat je ve vzduchotěsné nádobě. Naplnit a zkompletovat je pak můžeme pár dní před Vánoci.