Linecké klasické
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Linecká kolečka patří v Čechách k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. A nejen vánočního, vždyť linecké se peče i na Velikonoce a v některých rodinách prostě jen tak. Toto cukroví má kořeny v rakouských Linzer Augen – lineckých očích. Sladká linecká kolečka se v době Rakouska-Uherska rozšířila po celé monarchii a tedy i do Čech. Rakouské linecké „oči“ jsou ale větší než naše vánoční cukroví, obvykle mají průměr 8–10 cm. A zatímco v našem horním lineckém kolečku je vykrojen jeden otvor, v Rakousku to mohou být i otvory tři, poskládané do tvaru trojúhelníku. Jak u nás, tak u našich sousedů, je horní kolečko spojeno se spodním kyselkavým džemem, jenž výborně doplňuje sladkou chuť tohoto cukroví. Vyzkoušejte také a linecké čokoládové a linecké makové.
Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme strouhanou citronovou kůru a zlehka promícháme.
Poté do sypké směsi zapracujeme studené máslo, vejce, citronovou šťávu a kůru. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne. Poté těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme kolečka – polovinu s otvorem a polovinu bez otvoru. Kolečka rovnáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 10 minut.
Vychladlá kolečka slepujeme marmeládou a obalujeme v moučkovém cukru.
Z výše uvedených ingrediencí upečeme 80 koleček, tedy po slepení dostanete 40 kousků cukroví.