Linecké čokoládové
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Na těsto
Na slepení
Na polevu
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Linecká kolečka se pekla již v době Rakouska Uherska a v Rakousku se dodnes nazývají Linzer Augen – linecké oči. Linecké patří k našim nejoblíbenějším receptům ze Žluté směsi. Pokud jste je už vyzkoušeli, jistě vás láká i jejich čokoládová verze. Uvádí se, že zcela základní recept na linecké těsto je poměrový – 7:14:21. My jsme si tento poměr trochu upravili a používáme 50 g cukru moučka, 100 g másla, 200 g mouky – Žluté směsi. Dále se přidává jedno vejce. A zatímco u klasické verze chuť těsta dotváří vanilkový cukr a citronová šťáva a kůra, u verze čokoládové přidáváme dvě lžíce kakaa. U klasické verze se horní a dolní kolečko spojuje kyselkavým džemem, u verze čokoládové můžeme kolečka spojit Nutellou, nebo libovolným oblíbeným ořechovým či mandlovým krémem. Dílo završí čokoládová poleva a v ní zabořená mandle nebo ořech. Vyzkoušejte také linecké makové.
Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem a kakaem.
Poté do sypké směsi zapracujeme studené máslo a vejce. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne. Poté těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme kolečka, která rovnáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 10 minut.
Polovinu vychladlých koleček potřeme Nutellou, přikryjeme zbylými kolečky, namočíme do čokoládové polevy a ozdobíme loupanými mandlemi.
Postup přípravy polevy
Nalámanou čokoládu a pokrájený tuk zvolna rozehříváme ve vodní lázni. Voda nesmí vřít. Metličkou mícháme. Cukroví namáčíme do vlažné polevy (25–30 °C).
Z výše uvedených ingrediencí upečeme 80 koleček, tedy po slepení dostanete 40 kousků cukroví.