Kynutý závin plněný tvarohem a meruňkami
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Další kynutá klasika, která nesmí chybět. Kombinace tvaroh + meruňky v efektním závinu!
Bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS v míse kuchyňského robotu smícháme s práškem do pečiva a bambusovou vlákninou. V této suché směsi utvoříme důlek, do kterého nadrobíme droždí, posypeme ho trochou cukru, zalijeme 50 ml teplé vody a necháme vzejít kvásek. Po vzejití kvásku přidáme do mísy zbylou vodu, vejce, zbytek cukru, sůl, rozpuštěné máslo a v robotu vypracujeme vláčné těsto (necháme hníst alespoň pět minut). Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout 50–60 minut.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh vyšleháme s cukrem, vanilkovým pudinkovým práškem a vejcem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a překládáním ho propracujeme. Z těsta vyválíme obdélník, potřeme ho tvarohovou náplní, na kterou rozprostřeme kousky meruněk. Zavineme.
Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujeme ho rozšlehaným vejcem a necháme asi 15 minut odpočívat.
Pečeme na 170 °C po dobu 35–40 minut, z toho prvních 10 minut pečeme závin nezakrytý, dalších 15 minut zakryjeme alobalem lesklou stranou nahoru, aby se závin z vrchu nepřipaloval, poté alobal odstraníme a závin dopékáme do zlatova.
Upečený závin přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Poté ho pocukrujeme.