Kynutá bábovka
Ingredience
Na náplň
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Pro přípravu bábovky obvykle sáhneme pro FIALOVOU směs Adveni. Fialová kuchařka nabízí celou řadu skutečně vynikajících receptů z třeného nebo litého těsta. Ale kynutá bábovka patří mezi „klasiku“ a v Zelené kuchařce tedy nesmí chybět. Příprava je velmi snadná a chuť jemná a lahodná.
Ve velké míse (ideálně od robota) smícháme směs DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÁ), sůl, guarovou gumu, cukr a droždí. Přidáme vejce. Dále přilijeme mléko, smetanu, olej a hněteme do hladka cca 5 minut. Na závěr přidáme kandovanou citrusovou kůru a špalíčky mandlí a ještě krátce propracujeme.
Těsto necháme v míse kynout cca 1 hodinu. Mísu přikryjeme igelitem, aby těsto neoschlo. Těsto musí viditelně zvětšit objem a na povrchu nesmí lepit.
Po vykynutí těsto vyklopíme na vál a rukama zpracujeme tzv. překládáním. Těsto ohneme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát zopakujeme.
Zpracované těsto vyválíme do obdélníku o tloušťce cca 5 mm. Od delší strany potřeme cca ⅔ rozpuštěným máslem, vydatně posypeme kakaem a cukrem a znovu pokapeme máslem. Potíráme až do krajů. Stočíme do rolády a vložíme do vymazané a vysypané formy. Oba konce rolády překryjeme a lehce spojíme.
Pod igelitem necháme znovu cca 30 minut kynout.
Mezitím troubu nahřejeme na 180° C, na spodní rošt vložíme „starý“ plech.
Nakynutou bábovku potřeme zbylým rozpuštěným máslem, vložíme do rozpálené trouby a do „starého“ plechu na spodním roštu vlijeme cca 0,5 litru horké vody. POZOR na vzniklou páru! Troubu rychle zavřeme, aby nám pára neunikla.
Pečeme cca 30 minut, po celou dobu pečení ponecháme v troubě plech s vodou.
Zda je bábovka upečená, poznáme osvědčeným testem špejlí. Píchneme na několika místech, a pokud je špejle po vytažení čistá, máme hotovo.
Bábovku necháme ve formě do úplného vychladnutí a teprve potom vyklopíme.