RECEPTY ADVENI

Kváskový dýňový chléb

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Kváskový dýňový chléb
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Teta

Autor receptu

Píše blog o bezlepkové kuchyni, ke které se dostala díky diagnoze celiakie u syna a manžela. Jejím cílem je ukázat lidem, že stravovat se bez lepku nemusí nutně znamenat odbývat se a hledat kompromis. I bezlepková kuchyně může mít téměř identickou chuť jako kuchyně klasická.

Ingredience

Na přípravu – 1. den

Na přípravu – 2. den

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Každoročně přijde období „dýně kam se podíváš“. Pak rozhodně upečte tento chléb. V tomto receptu pracuje La Teta s dýňovým pyré, které si snadno vyrobíte doma. Je několik způsobů, jak na to. Dýni můžete uvařit, opéct na pánvi … La Teta dýni peče v troubě, její chuť v chlebu tak lépe vynikne a chléb povýší na skutečnou lahůdku. Dýňový chléb můžete upéct i z Modré Adveni, recept najdete zde.

Den první

1. Nejprve část těsta předkvasíme. V míse smícháme 120 g směsi DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÉ), vodu a lžíci kvásku. Dobře promícháme, mísu přetáhneme potravinovou fólií a necháme na kuchyňské lince pracovat minimálně 12 hodin.

2. Připravíme dýňové pyré. Dýni pokrájíme na kostky, dáme do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem, potřeme olejem a pečeme při teplotě 180 °C do změknutí. Do měkka upečenou dýni necháme zchladnout, přidáme pár lžic vody a tyčovým mixérem z ní umixujeme hladké pyré, které uložíme do lednice.

Den druhý, po 12–16 hodinách

1. Do mísy s předkvaseným těstem přidáme 180 g směsi DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÉ), sůl, olej, dýňová semínka, 120 g dýňového pyré, které jsme si připravili předchozí den, a vodu. Množství vody může být 120 až 140 ml, záleží na hustotě pyré. (Těsto může být lehce řidší, protože chléb se bude péct ve formě.) Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, mísu opět přetáhneme potravinovou fólií a necháme 3–4 hodiny odpočívat.

2. Po 3–4 hodinách těsto přeneseme na pomoučenou pracovní plochu, propracujeme ho a stočíme jakoby do rolády. Vložíme do formy na biskupský chlebíček vyložené pečícím papírem. Lehce umačkáme, aby byla forma zaplněná rovnoměrně. Formu opět přetáhneme potravinovou fólii a necháme chléb odpočívat cca 2 hodiny, za tu dobu by se měl zvětšit zhruba o třetinu.

3. Troubu rozpálíme na 250 °C, na spodní rošt umístíme plech s jedním litrem vody.

4. Chléb ve formě lehce nakrojíme, potřeme vodou, posypeme dýňovými semínky a vložíme do zapářené trouby.

5. Při teplotě 250 °C pečeme 25 minut. Pak vytáhneme plech s vodou, teplotu stáhneme na 220 °C a pečeme dalších 25 minut. Poté chléb vytáhneme z formy a dopékáme na mřížce ještě cca 15 minut. (Čas dopékání je orientační, je třeba se řídit zkušenostmi s vlastní troubou.)

6. Hotový chléb necháme vychladnout na mřížce.

Foto: La Teta
  • recept Kváskový dýňový chléb
  • recept Kváskový dýňový chléb