Kváskový chléb s Nivou
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na rozkvas
Na těsto
Také budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Na rozkvas v míse důkladně promícháme suroviny, přikryjeme igelitem (např. nepoužitým sáčkem do odpadkového koše) a necháme kynout cca 10–12 hodin.
Na těsto smícháme všechny suroviny, kromě Nivy, a hněteme minimálně 5 minut do hladka, ideálně ručním hnětačem nebo v robotu. Vody dáme nejprve 160 ml. Pokud bude těsto příliš hutné, můžeme vodu ještě přidat.
Těsto necháme v míse, kterou přikryjeme igelitem, minimálně 3 hodiny odpočívat.
Připravíme si vysypanou ošatku (bramborovým škrobem).
Odpočinuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, kde jej zpracujeme tzv. překládáním. Těsto ohneme od okraje ke středu, otočíme o 90°, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90°. Tento postup několikrát zopakujeme. Při zpracovávání těsta do něj zapracujeme nahrubo nastrouhanou Nivu.
Těsto stočíme do bochánku, který vložíme do připravené ošatky. Ošatku přikryjeme igelitem a těsto v ní necháme kynout v závislosti na okolní teplotě 3–5 hodin. Těsto musí viditelně zvětšit objem, pod lehkým tlakem prstu „pružit“.
Troubu nahřejeme na maximum, na spodní rošt si dáme „starý“ plech (pokud máte troubu s párou, postupujte tak, jak jste zvyklí) a zároveň do trouby vložíme nádobu nebo plech, na kterém budeme chléb péct (nádoba nebo plech musí být také rozpálené).
Nakynutý bochník vyklopíme na pečící papír, pod kterým máme sázecí prkénko. Zlehka jej ometeme od přebytečného škrobu a nařežeme. Zastříkneme vodou z rozprašovače, vložíme opatrně do rozpálené nádoby, nebo na rozpálený plech a do „starého“ plechu na spodním roštu vlijeme cca 1 litr horké vody. POZOR na vzniklou páru! Troubu rychle zavřeme.
Na maximum pečeme 15 minut.
Následně troubu vyvětráme, chléb znovu zastříkneme vodou z rozprašovače, vyndáme „starý“ plech a teplotu snížíme na 200 °C. Dopékáme 40 až 45 minut.
Doba pečení je pouze orientační, každý musí postupovat dle zkušeností s vlastní troubou. Že je chléb hotový, poznáme poklepem na spodní stranu bochníku. Pokud zní dutě, je upečený.
Upečený chléb přendáme na mřížku, kde jej necháme úplně vychladnout.