Kváskové bagety či žemličky
Bez lepku
Ingredience
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Čas od času každého kreativního bezlepkáře popadne touha vyrobit pečivo bez zahušťovadel a bez směsí, jen z mouk, které mají jednoznačný název a jsou prostě jen semletým zrním. Obvykle to nevyjde. Ale při použití domorodých fíglů, v tomto případě spaření mouky, najednou máme celkem příjemné pečivo, které, aby bylo ještě zdravější, je s kváskem.
Den před pečením si připravíme kvásek ze lžíce aktivního kvásku, pohankové mouky a 150 ml vody, prokvašeno přes noc. Možno nahradit stejným množstvím mouky a vody, vykynuté se lžičkou sušeného droždí.
Mléko a olej přivést společně do varu. Do sekáčového nástavce robotu nasypat tapiokový škrob a sůl. Párkrát pulsnout. Nalít horké tekutiny a pulsy rychle zpracovat, až směs připomíná mokrý písek. Tento krok je možné provést i bez robotu, stačí pomalu přilévat horkou tekutinu a promíchávat vidličkou, až je směs rovnoměrně provlhlá a prohřátá.
Nechat zchladnout.
Přidat 2/3 hrnku kvásku. Umíchat, vznikne lepivé a dost tekuté těsto. Nechat 20 minut odležet. Těsto zhoustne. Prohníst s 10–35 g tapiokového škrobu, až bude husté asi jako na lívance. Množství je hodně proměnlivé, záleží na nasákavosti mouky, možná nebude nutno přidat žádný škrob.
Nanést do korýtek formy na bagety, vystlaných papírem na pečení, nebo do silikonových formiček na muffiny, vymaštěných olejem. Nechat cca 30 minut uležet.
Upéct v zapařené troubě, 10 minut na 250 °C, poté nádobu s vodou odstranit a dopékat na 170 °C ještě asi 20 minut.
Poznámka
Těsto je hodně, opravdu hodně mokré. Tvarovat se nedá, ale právě to množství tekutiny utvoří oka, typická pro bagety.