RECEPTY ADVENI

Kváskové bagety

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Kváskové bagety
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Stáňa Hartová

Autor receptu

K domácímu pečení ji před časem přivedla láska. Láska k muži, který má intoleranci na lepek, láska k sobě sama, když hledala vhodnou terapii, láska k bezlepkovému kvásku, který si sama vypěstovala, láska k Adveni, když zjistila, jak krásně se s ní peče, láska k…

Ingredience

Na rozkvas

Na těsto

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

„Kváskovat“ se dá každé kynuté těsto. Důkazem jsou tyto nadýchané bagety, na kterých si můžete pochutnat jak na sladko, tak na slano. Jejich příprava nezabere o moc víc vaší pozornosti, než u těch z droždí. Ale trojí kynutí těsta se na jejich chuti velmi příjemně projeví.

Na rozkvas v míse důkladně promícháme směs DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÁ), kvásek a vodu. Mísu přikryjeme igelitem a necháme kynout cca 10–12 hodin.

Na těsto smícháme připravený rozkvas, směs DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÁ), sůl, cukr a vodu a hněteme minimálně 5 minut do hladka (ideálně ručním hnětačem nebo v robotu). Na závěr přidáme rozpuštěné máslo a krátce zapracujeme. Těsto necháme v míse kynout cca 3 hodiny. Mísu přikryjeme igelitem, aby těsto neoschlo. Těsto musí téměř zdvojnásobit objem a při lehkém dotyku téměř nesmí lepit.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, kde jej zpracujeme tzv. překládáním. Těsto ohneme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát zopakujeme. Těsto rozdělíme na poloviny a vytvarujeme z nich 2 bagety. Ty vložíme buď do formy na bagety, nebo na plech vyložený pečícím papírem, „zastříkneme“ je vodou z rozprašovače, přikryjeme igelitem a necháme cca 1 hodinu kynout.

Troubu nahřejeme na maximum a na spodní rošt vložíme „starý“ plech.

Nakynuté bagety nařízneme ostrým nožem, nebo nařezávátkem a znovu „zastříkneme“ vodou z rozprašovače. Vložíme opatrně do rozpálené trouby a do „starého“ plechu na spodním roštu vlijeme cca 0,5 litru horké vody. POZOR na vzniklou páru! Troubu rychle zavřeme, aby nám pára neunikla.

V zapářené a na maximum rozehřáté troubě pečeme 10 minut. Pak troubu vyvětráme, bagety znovu „zastříkneme“ vodou z rozprašovače, vyndáme „starý“ plech a teplotu snížíme na 200 °C. Takto bez zápary a při teplotě 200 °C dopékáme do zlatova cca 30 minut.

Doba pečení je pouze informační, je třeba postupovat dle zkušeností s vlastní troubou. Že jsou bagety hotové, poznáme poklepem na spodní stranu. Pokud zní dutě, jsou upečené.

Upečené bagety přendáme na mřížku, kde je necháme úplně vychladnout.

Z výše uvedených ingrediencí upečeme 2 bagety.

Foto: Stáňa Hartová
  • recept Kváskové bagety
  • recept Kváskové bagety
  • recept Kváskové bagety