Řezy Kuba (dort Kuba)
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na krém
Dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Že se na Kubu hned tak nepodíváte? Omyl! Myslím, že tento řez či dortík nás přenese přímo do nějakého kubánského ráje. Jak jinak si vysvětlit tu božskou chuť silné pařížské šlehačky v kombinaci s banánem, křupavou čokoládovou polevou a kakaového korpusu?
Budete potřebovat plech o rozměrech 40×30 cm a pečící papír na jeho vyložení.
Na přípravu těchto řezů (či dortu) je potřeba 2 dny.
PRVNÍ DEN si připravíme krém
Zahřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu. Pak přidáme pokrájené máslo a též necháme rozpustit. Po vychladnutí uložíme do lednice.
DRUHÝ DEN pokračujeme přípravou korpusu
Vyšleháme žloutky s cukrem a máslem do pěny. V míse promícháme směs BAKE A CAKE, kypřicí prášek a kakao. Z bílků ušleháme pevný sníh. Do žloutkové směsi postupně jemně vmícháme suchou směs, mléko a nakonec velmi opatrně sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ho rozetřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C cca 30 minut. Před vyjmutím z trouby provedeme zkoušku špejlí.
Jakmile korpus vychladne, potřeme ho marmeládou. Nyní si připravíme šlehačku a banány na jednotlivé vrstvy náplně. Svařenou smetanu s čokoládou a máslem vytáhneme z lednice a vyšleháme dotuha. Oloupané banány si nakrájíme na kolečka.
Teď klademe jednotlivé vrstvy. Na marmeládovou vrstvu rozetřeme po celé ploše zhruba třetinu celkového množství připravené šlehačky. Na šlehačkovou vrstvu poklademe na kolečka nakrájené banány. Na banány naneseme zbylou šlehačku a opět rozetřeme po celé ploše.
Na závěr si připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustíme máslo, odstavíme a nalámeme do něho čokoládu. Rozmícháme dohladka. Na řezy rozprostřeme tenkou vrstvu čokoládové polevy a necháme vychladit.