Krokety
Bez lepku Bez mléka Bez sóji
Ingredience
Na těsto
Na obalení
Na smažení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Jaká příloha je spolu s hranolkami mezi dětmi nejoblíbenější? Přece bramborové krokety! Jsou to malé kuličky bramborového těsta obalené ve strouhance a osmažené do zlatova. Jedná se o francouzský vynález – nejstarší recept na krokety prý pochází z dob krále Ludvíka XIV. Kroketových variací je mnoho. Do těch bramborových se často přidává sýr (zpravidla parmezán) pro zvýraznění chuti. Existují ale i krokety připravené z mletého masa, ryb či zeleniny.
Z výše uvedených ingrediencí připravíme 60 ks kroket.
Směs na bezlepkové bramborové knedlíky raz dva smícháme s vodou. Pokud chceme, na ochucení přidáme koření, bylinky. Důkladně promícháme. Vzniklé těsto necháme na kuchyňské lince 15 minut odpočinout.
Lžičkou odkrajujeme kousky, v ruce vytvarujeme kuličky a balíme v tzv. trojobalu – tj. směs na bezlepkové bramborové knedlíky raz dva, rozšlehané vejce, bezlepková strouhanka.
Smažíme ponořené v oleji cca 3 minuty. Smažíme pomalu, aby krokety nepraskaly a pěkně se propekly.
Hotové vyndáme a uložíme na papírovou utěrku, aby okapal přebytečný olej.