Krémeš
Bez lepku Bez sóji
Ingredience
Na náplň podle „Kluci v akci“ (množství uzpůsobeno)
Na pudinkový vanilkový krém
Na šlehačkovou vrstvu
Na dokončení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Náplň podle „Kluci v akci“
Česky a slovensky krémeš, německy Cremeschnitte, maďarsky krémes, polsky kremówka, rumunsky cremșnit, cremeș, či crempita, v Srbsku, Bosně, Hercegovině a také v Černé Hoře krempita, chorvatsky kremšnita, slovinsky kremna rezina nebo krempita. Tento dezert bývá spojován s Rakousko-uherskou monarchií, ale jeho přesný původ znám není. Je velmi oblíben ve střední Evropě a na Balkáně, a přestože se jeho varianty v jednotlivých zemích mohou různit, kromě názvu mají vždy společné listové těsto a dvě vrstvy krému jako náplň a v daných zemích pak často představují nejznámější moučník z listového těsta. První vrstvu představuje pudinkový vanilkový krém, druhou pak poctivá šlehačka s trochou cukru. Následující recept na krém je od „Kluků v akci“ a takto, v jemných obměnách, ho připravuje i většina českých cukrářů.
Z výše uvedených surovin připravíme 12 ks krémešů.
Listové těsto připravíme dle receptu na přípravu tradičním způsobem nebo dle receptu na přípravu zjednodušeně.
Vychlazené těsto rozdělíme na poloviny.
Na lehce pomoučené ploše každou polovinu rozválíme na tloušťku 2 mm do obdélníku o rozměrech 30 × 20 cm.
První plát vyváleného těsta dáme na plech vyložený pečícím papírem a po celé ploše ho propícháme vidličkou. Tak zajistíme, že se nám těsto při pečení příliš nenafoukne.
Druhý plát těsta také dáme na plech vyložený pečícím papírem a po celé ploše ho propícháme vidličkou a pak ho nakrájíme na 12 stejných obdélníků.
Tedy první plát těsta budeme péct v celku, druhý nakrájený na obdélníky.
Pečeme v troubě předehřáté na 210 °C po dobu 12 minut, program horní a dolní ohřev. Po prvních 6 minutách plech v troubě vždy otočíme, aby se dostala dopředu půlka, která se pekla v zadní části trouby, a naopak.
Necháme vychladnout.
Mezitím připravíme náplň podle „Kluků v akci“. Tj. 1. pudinkový vanilkový krém a 2. šlehačku s cukrem.
Pudinkový vanilkový krém připravíme tak, že do studeného mléka metličkou vmícháme pudink a cukr, přivedeme k varu a vaříme dvě minuty. Odstavíme, svižně vmícháme žloutky a stále mícháme do zchladnutí.
Velmi změklé máslo vyšleháme do bílé pěny a poté po částech všleháme připravený pudink.
Vychladíme v lednici.
Šlehačku vyšleháme s cukrem a ztužovačem (pokud použijeme 40% šlehačku, ztužovač nepřidáváme).
Nyní můžeme moučník zkompletovat.
První plát potřeme pudinkovým vanilkovým krémem.
Na pudinkový vanilkový krém navršíme šlehačku.
Navrch naskládáme upečené obdélníky těsta. Podle nich pak moučník rozkrájíme – viz foto.
Hotové krémeše jemně posypeme moučkovým cukrem.