Křehký koláč slivoňový s marcipánem a zakysanou smetanou
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Kombinace kyselkavých slivoní s lahodnou marcipánovou náplní je jednoduše božská. Pokud máte slabost pro dezerty typu cheesecake, ale chcete změnu, pak je tento koláč pro vás jako stvořený. Moučník se hodí i pro slavnostnější příležitosti – kombinace světlounké náplně s tmavočervenými slivoněmi je na pohled velmi atraktivní.
Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme studenou vodu.
Studené máslo nakrájíme na kostky, rychle prohněteme se směsí BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smíchanou s cukrem a vodou. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie (nebo např. do mikrotenového sáčku) a uložíme do lednice. Chladíme alespoň jednu hodinu.
Vychlazené těsto vyválíme (nejsnadněji mezi dvěma průhlednými fóliemi) a vyložíme jím formu, kterou jsme vytřeli máslem. Těsto na dně formy několikrát propíchneme vidličkou a předpečeme 10 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 200 °C program horkovzduch, při vložení těsta do trouby ale program změníme na spodní pečení. Formu umístíme do nejspodnějšího patra trouby.
Příprava náplně
Marcipánovou hmotu zpracujeme do hladka s vejci, cukrem, citronovou kůrou a zakysanou smetanou.
Slivoně omyjeme, rozpůlíme a odpeckujeme.
Předpečený korpus vyjmeme z trouby. Nalijeme do něj marcipánovou směs a do ní po celé ploše naskládáme půlky slivoní a to zaoblením nahoru.
Pečeme cca 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C program horkovzduch.
Hotový koláč jemně pocukrujeme.