Křehký koláč s třešněmi pod pokrývkou
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na dokončení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Třešně jsou odjakživa symbolem léta a třešňové dezerty dýchají prázdninovou pohodou. Alespoň jeden třešňový moučník byste si měli v sezóně tohoto šťavnatého ovoce dopřát i vy. V našem receptu se třešně cudně ukrývají pod pokrývkou z křehkého těsta. Pozor! Než dáte koláč do trouby, nezapomeňte do pokrývky vyříznout pár otvorů, ať má horká pára kudy unikat ven.
Těsto na korpus a pokrývku podle Ivy Vašátkové a jejího jahodového koláče s drobenkou.
Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) v míse smícháme se solí a cukry (moučkovým a vanilkovým). Přidáme žloutky a studené máslo a ručně vypracujeme těsto. Těsto přendáme na vál a znovu důkladně propracujeme do hladka. Těsto rozdělíme na dvě části (zhruba poloviny), zabalíme do mikrotenových sáčků a v lednici necháme zhruba hodinu odpočinout.
Jednu polovinu vychlazeného těsta vyválíme (nejsnadněji mezi dvěma průhlednými fóliemi) a vyložíme jím formu, kterou jsme vytřeli máslem. Těsto na dně formy několikrát propíchneme vidličkou a předpečeme 10 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 200 °C program horkovzduch, při vložení těsta do trouby ale program změníme na spodní pečení. Formu umístíme do nejspodnějšího patra trouby.
Náplň připravíme takto. Třešně omyjeme a vypeckujeme. Smícháme je s cukrem a směsí BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ).
Předpečený korpus vyjmeme z trouby. Poklademe na něj připravené třešně.
Druhou polovinu těsta vyválíme tak, aby bylo o něco málo větší než forma. Pokryjeme jím třešně, okraje přitlačíme. Okolo můžeme ještě ze zbytku těsta vytvořit „provázek“ a jistit jím spojení pokrývky s korpusem.
Ostrým nožem vykrojíme do pokrývky několik otvorů, aby mohla unikat pára. Pokrývku potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme ještě cca 25 minut v troubě vyhřáté na 170 °C program horkovzduch.
Upečený koláč můžeme posypat moučkovým cukrem.