RECEPTY ADVENI

Křehký koláč s ricottou, švestkami a skořicovou drobenkou

Bez lepku Bez sóji

Křehký koláč s ricottou, švestkami a skořicovou drobenkou

Hlavní přísady

Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Koupit
Teffová mouka světlá 250 g
Teffová mouka světlá 250 g
Koupit
Kateřina Lahoda

Autor receptu

Přece musí existovat způsob, jak zdravě hubnout či udržovat váhu, a přitom netrávit hodiny v kuchyni. Zkrátím to – existuje!

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na drobenku

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Že si ricotta rozumí spíš s jahodami? Ale jděte! Tenhle jemný nízkotučný sýr vyráběný ze syrovátky má v kuchyni široké uplatnění. Používá se do předkrmů, hlavních jídel i dezertů. V našem koláči slouží jako lehký podklad pod šťavnaté švestky. Křupavá krusta ze skořicové drobenky se postará, aby švestky nepustily příliš šťávy a moučník nerozmočily.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme se špetkou soli a moučkovým cukrem. Přidáme studené máslo nakrájené na kostky a vodu. Rychle prohněteme. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie (nebo např. do mikrotenového sáčku) a uložíme do lednice. Chladíme alespoň jednu hodinu.

Vychlazené těsto vyválíme (nejsnadněji mezi dvěma průhlednými fóliemi) a vyložíme jím formu, kterou jsme vytřeli máslem. Těsto na dně formy několikrát propíchneme vidličkou a necháme ještě 15 minut odpočinout v chladničce.

Náplň připravíme takto. Do misky vyklopíme ricottu, přidáme zakysanou smetanu, vejce a cukr a krátce prošleháme. Švestky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na poloviny nebo čtvrtiny (dle velikosti švestek). Ricottovou náplň naneseme na těsto a uhladíme. Povrch poklademe švestkami.

Z uvedených surovin připravíme drobenku, kterou hustě posypeme povrch koláče.

Koláč pečeme v troubě, kterou jsme předehřáli na 175 °C, zhruba 35–40 minut. Okraje koláče musí být zlatohnědé, náplň zpevněná a drobenka opečená do křupava.

Foto: Kateřina Lahoda
  • recept Křehký koláč s ricottou, švestkami a skořicovou drobenkou
  • recept Křehký koláč s ricottou, švestkami a skořicovou drobenkou
  • recept Křehký koláč s ricottou, švestkami a skořicovou drobenkou