RECEPTY ADVENI

Křehký koláč s rebarborou a banány

Bez lepku Bez sóji

Křehký koláč s rebarborou a banány
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Konzervativnější milovníci rebarbory přísahají na klasický kynutý koláč s drobenkou. Vy se však nebojte změn a směle vyzkoušejte kombinaci kyselé reveně, jak se rebarbora* správně nazývá, s exotickou chutí sladkých banánů. Jednoduchá příprava a nevšední chuť tohoto křehkého moučníku vás mile překvapí. Koláč snězte pěkně za čerstva, nejlépe hned po upečení.

*U rebarbory se konzumují pouze řapíky listů, a to tepelně zpracované, nikdy syrové. Jejich konzumace se doporučuje zhruba do poloviny červan. Pak už se v rostlině tvoří velké množství kyseliny šťavelové a konzumace může být zdraví ohrožující. Zelené listové čepele rebarbory SE KONZUMOVAT NESMÍ, obsahují jedovaté látky!

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme vejce.

Studené máslo nakrájíme na kostky, rychle prohněteme se směsí BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smíchanou s cukrem a vejcem. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie (nebo např. do mikrotenového sáčku) a uložíme do lednice. Chladíme alespoň jednu hodinu.

Vychlazené těsto vyválíme (nejsnadněji mezi dvěma průhlednými fóliemi) a vyložíme jím formu, kterou jsme vytřeli máslem. Těsto na dně formy několikrát propíchneme vidličkou a předpečeme 10 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 200 °C program horko-vzduch, při vložení těsta do trouby ale program změníme na spodní pečení. Formu umístíme do nejspodnějšího patra trouby.

Náplň připravíme takto.

Rebarboru omyjeme, očistíme a nakrájíme nadrobno. Posypeme 60 g krystalového cukru a necháme prosladit.

Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a hned polijeme citronovou šťávou. (Částečně tak banány ochráníme před rychlým zhnědnutím.)

Proslazenou rebarboru důsledně okapeme a smícháme s banány.

Žloutky se zbývajícím krystalovým cukrem (30 g) a mlékem našleháme do pěny. (Pěna bude poměrně řídká, ale to je v pořádku.)

Předpečený korpus vyjmeme z trouby. Vyplníme ho směsí rebarbory s banány a zalijeme našlehanou pěnou.

Pečeme ve střední části trouby vyhřáté na 180 °C cca 30 minut program horkovzduch.

Hotový koláč můžeme jemně pocukrovat (cukr se však velmi rychle „vpije“).

Foto: Adveni
  • recept Křehký koláč s rebarborou a banány
  • recept Křehký koláč s rebarborou a banány
  • recept Křehký koláč s rebarborou a banány