RECEPTY ADVENI

Křehký koláč s meruňkami a karamelovou polevou

Křehký koláč s meruňkami a karamelovou polevou
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na karamelovou polevu

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Meruňky patří k méně sladkému ovoci a pečením se ještě zvýrazní jejich kyselkavá chuť. Když však meruňky přelijete slaďounkou karamelovou polevou, dostanete úžasné spojení chutí.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) v míse smícháme se solí a cukrem. Přidáme vejce, vychlazené máslo, vodu a ručně vypracujeme těsto. Těsto přendáme na vál a znovu důkladně propracujeme do hladka. Zabalíme do mikrotenového sáčku a na hodinu dáme vychladit do lednice.

Vychlazené těsto rozválíme na tenkou placku a vtlačíme do vymazané koláčové formy. Těsto na dně formy propíchneme na několika místech vidličkou. Dáme ještě na 20 minut vychladit do lednice.

Mezitím si připravíme karamelovou polevu. Na pánvi rozehřejeme máslo. Poté přidáme cukr, a jakmile se cukr roztaví do hněda, přilijeme mléko. Necháme chvíli povařit.

Vychlazený korpus vyjmeme z lednice. Navrstvíme rozpůlené meruňky (a případně též borůvky) a zalijeme je karamelovou polevou.

Pečeme 35–45 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Křehký koláč s meruňkami a karamelovou polevou
  • recept Křehký koláč s meruňkami a karamelovou polevou