RECEPTY ADVENI

Křehký koláč rebarborový s mandlemi

Bez lepku Bez sóji

Křehký koláč rebarborový s mandlemi
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Řapíky rebarbory* jsou plné zdraví prospěšných látek. Kdo chce těžit z jejich benefitů, musí si však pospíšit a sklidit zavčasu. Zhruba od poloviny června už se v rostlině tvoří velké množství kyseliny šťavelové a konzumace může být zdraví ohrožující. V tomto „luxusním“ receptu se kyselkavá svěží rebarbora skvěle doplňuje s nasládlou plnou chutí mandlí. Efektní mřížky na povrchu koláče nasadí vašemu dílu pomyslnou korunku.

*U rebarbory se konzumují pouze řapíky listů, a to tepelně zpracované, nikdy syrové. Jejich konzumace se doporučuje zhruba do poloviny červan. Pak už se v rostlině tvoří velké množství kyseliny šťavelové a konzumace může být zdraví ohrožující. Zelené listové čepele rebarbory SE KONZUMOVAT NESMÍ, obsahují jedovaté látky!

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme vejce.

Studené máslo nakrájíme na kostky, rychle prohněteme se směsí BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smíchanou s cukrem a vejcem. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie (nebo např. do mikrotenového sáčku) a uložíme do lednice. Chladíme alespoň jednu hodinu.

Vychlazené těsto vyválíme (nejsnadněji mezi dvěma průhlednými fóliemi) a vyložíme jím formu, kterou jsme vytřeli máslem. Přečnívající těsto odřízneme a utvoříme z něj proužky (použijeme je posléze na mřížku). Těsto na dně formy několikrát propíchneme vidličkou a předpečeme 10 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 200 °C program horkovzduch, při vložení těsta do trouby ale program změníme na spodní pečení. Formu umístíme do nejspodnějšího patra trouby.

Náplň připravíme takto.

Rebarboru omyjeme, očistíme a nakrájíme nadrobno. Posypeme 50 g krystalového cukru a necháme prosladit.

Máslo se zbývajícím krystalovým cukrem (120 g) a vejci našleháme do pěny. Vmícháme nahrubo sekané mandle, jemně mleté mandle a nakonec rebarboru, kterou jsme důkladně okapali.

Předpečený korpus vyjmeme z trouby. Vyplníme ho směsí s rebarborou. Navrch do mřížky poskládáme proužky, které jsme si vytvořili z odřezků těsta.

Pečeme cca 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C program horkovzduch.

Hotový koláč jemně pocukrujeme.

Foto: Adveni
  • recept Křehký koláč rebarborový s mandlemi
  • recept Křehký koláč rebarborový s mandlemi