Křehký koláč rebarborový s mandlemi
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Řapíky rebarbory* jsou plné zdraví prospěšných látek. Kdo chce těžit z jejich benefitů, musí si však pospíšit a sklidit zavčasu. Zhruba od poloviny června už se v rostlině tvoří velké množství kyseliny šťavelové a konzumace může být zdraví ohrožující. V tomto „luxusním“ receptu se kyselkavá svěží rebarbora skvěle doplňuje s nasládlou plnou chutí mandlí. Efektní mřížky na povrchu koláče nasadí vašemu dílu pomyslnou korunku.
*U rebarbory se konzumují pouze řapíky listů, a to tepelně zpracované, nikdy syrové. Jejich konzumace se doporučuje zhruba do poloviny červan. Pak už se v rostlině tvoří velké množství kyseliny šťavelové a konzumace může být zdraví ohrožující. Zelené listové čepele rebarbory SE KONZUMOVAT NESMÍ, obsahují jedovaté látky!
Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme vejce.
Studené máslo nakrájíme na kostky, rychle prohněteme se směsí BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smíchanou s cukrem a vejcem. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie (nebo např. do mikrotenového sáčku) a uložíme do lednice. Chladíme alespoň jednu hodinu.
Vychlazené těsto vyválíme (nejsnadněji mezi dvěma průhlednými fóliemi) a vyložíme jím formu, kterou jsme vytřeli máslem. Přečnívající těsto odřízneme a utvoříme z něj proužky (použijeme je posléze na mřížku). Těsto na dně formy několikrát propíchneme vidličkou a předpečeme 10 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 200 °C program horkovzduch, při vložení těsta do trouby ale program změníme na spodní pečení. Formu umístíme do nejspodnějšího patra trouby.
Náplň připravíme takto.
Rebarboru omyjeme, očistíme a nakrájíme nadrobno. Posypeme 50 g krystalového cukru a necháme prosladit.
Máslo se zbývajícím krystalovým cukrem (120 g) a vejci našleháme do pěny. Vmícháme nahrubo sekané mandle, jemně mleté mandle a nakonec rebarboru, kterou jsme důkladně okapali.
Předpečený korpus vyjmeme z trouby. Vyplníme ho směsí s rebarborou. Navrch do mřížky poskládáme proužky, které jsme si vytvořili z odřezků těsta.
Pečeme cca 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C program horkovzduch.
Hotový koláč jemně pocukrujeme.