RECEPTY ADVENI

Křehký koláč mřížkový s tvarohem, mascarpone a malinami

Bez lepku Bez sóji

Křehký koláč mřížkový s tvarohem, mascarpone a malinami
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Mascarpone je jemný čerstvý sýr původem z Lombardie, na severu Itálie, kde se podle tradiční receptury připravuje už od konce 16. století. Tento úžasný koláč je důkazem, že tento sýr zdaleka nepatří jen do tiramisu. Jemný sladký krém krásně kontrastuje s výraznými nakyslými malinami, a to po chuťové i vizuální stránce.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) v míse smícháme se solí a cukry (moučkovým a vanilkovým). Přidáme vejce a studené máslo a ručně vypracujeme těsto. Těsto přendáme na vál a znovu důkladně propracujeme do hladka.

Těsto rozdělíme na 2 části, z nichž ⅓ bude na mřížky a ⅔ na koláč. Zabalíme je do mikrotenových sáčků a na hodinu je uložíme do lednice.

Větší část těsta rozválíme na tenkou placku a vtlačíme do vymazané koláčové formy. Těsto na dně formy propíchneme na několika místech vidličkou a předpečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C program horkovzduch.

Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh a mascarpone ušleháme s cukrem, pudinkem a žloutkem. Nakonec vmícháme ušlehaný bílek.

Předpečený korpus vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Vychladlý vyplníme připravenou náplní. Poté naskládáme mřížky, které vytvoříme z druhé části těsta.

Pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C program horkovzduch.

Na závěr ozdobíme malinami.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Křehký koláč mřížkový s tvarohem, mascarpone a malinami
  • recept Křehký koláč mřížkový s tvarohem, mascarpone a malinami
  • recept Křehký koláč mřížkový s tvarohem, mascarpone a malinami