Křehký koláč mandlový
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na dokončení
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Mandle se při přípravě moučníků používají odedávna a mají tu moc pozvednout i docela obyčejný koláč do kategorie „slavnostní“. Tento recept je mandlemi napěchovaný. Křehký korpus zde slouží pouze jako podklad pro štědrou vrstvu mandlového krému, jehož základ tvoří lahodné mandlové máslo. Povrch koláče pak zdobí opražené mandlové lupínky.
Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ), moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a studené máslo nakrájené na kousky dáme do mixéru a několikrát pulsně promixujeme, dokud nevznikne směs podobná žmolence.
Směs vysypeme na vál, přidáme citronovou kůru a vejce a rychle uhněteme těsto. S těstem se krásně pracuje a téměř nelepí. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie (nebo například do mikrotenového sáčku) a uložíme do lednice. Chladíme alespoň jednu hodinu.
Koláčovou formu vymažeme tukem. Vychlazené těsto vyválíme na placku o průměru 30 cm, ideálně mezi dvěma pečícími papíry, a pomocí pečícího papíru přeneseme do koláčové formy. Okraje těsta vytáhneme vzhůru a pevně přitiskneme prsty. Těsto potřeme marmeládou (džemem).
Na náplň vyšleháme vejce s cukrem do světlé pěny a vmícháme mandlový krém, rýžovou polohrubou mouku a mleté pražené mandle. Rozložíme na marmeládu (džem) a posypeme mandlovými plátky.
Pečeme ve spodní části trouby vyhřáté na 175 °C program horkovzduch cca 40 minut.
Necháme vychladnout ve formě.
Dort uchováváme pod poklopem nebo fólií, aby nevyschnul, a spotřebujeme do 2 až 3 dnů.