RECEPTY ADVENI

Křehký koláč limetkový se sněhem

Bez lepku Bez sóji

Křehký koláč limetkový se sněhem
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na sněhovou pokrývku

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Také se občas nemůžete rozhodnout, jestli máte chuť na sladké nebo kyselé? V tomto receptu jsou obě chutě zastoupené v hojné míře. První vrstva, žloutkový krém se Salkem, představuje díky limetkové šťávě a kůře tu kyselejší polovinu moučníku. Jemná sněhová pokrývka s gratinovaným zlatavým povrchem, pak tu sladší. Společně pak tvoří neobyčejně působivou harmonii chutí.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme ledovou vodu.

Studené máslo nakrájíme na kostky, rychle prohněteme se směsí BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smíchanou s cukrem a vodou. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie (nebo např. do mikrotenového sáčku) a uložíme do lednice. Chladíme alespoň jednu hodinu.

Vychlazené těsto vyválíme (nejsnadněji mezi dvěma průhlednými fóliemi) a vyložíme jím formu, kterou jsme vytřeli máslem. Těsto na dně formy několikrát propíchneme vidličkou a předpečeme 10 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 200 °C program horko-vzduch, při vložení těsta do trouby ale program změníme na spodní pečení. Formu umístíme do nejspodnějšího patra trouby.

Náplň připravíme takto.

Žloutky s kondenzovaným mlékem rozšleháme do husté pěny.

Dvě limetky důkladně omyjeme horkou vodou, kůru ostrouháme a přidáme do krému.

Vymačkáme šťávu ze všech 4 limetek. Snažíme se získat 100 ml. Šťávu také přimícháme do krému.

Předpečený korpus vyjmeme z trouby. Vyplníme ho připravenou náplní a pečeme ještě cca 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C program horko-vzduch.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, nakonec postupně všleháme cukr a kypřicí prášek.

Koláč vytáhneme z trouby a potřeme ho sněhovou hmotou.

Vložíme do trouby na program gril a gratinujeme do zlatohněda.

Foto: Adveni
  • recept Křehký koláč limetkový se sněhem
  • recept Křehký koláč limetkový se sněhem