Křehký koláč limetkový se sněhem
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na náplň
Na sněhovou pokrývku
Dále budeme potřebovat
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Také se občas nemůžete rozhodnout, jestli máte chuť na sladké nebo kyselé? V tomto receptu jsou obě chutě zastoupené v hojné míře. První vrstva, žloutkový krém se Salkem, představuje díky limetkové šťávě a kůře tu kyselejší polovinu moučníku. Jemná sněhová pokrývka s gratinovaným zlatavým povrchem, pak tu sladší. Společně pak tvoří neobyčejně působivou harmonii chutí.
Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme ledovou vodu.
Studené máslo nakrájíme na kostky, rychle prohněteme se směsí BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smíchanou s cukrem a vodou. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie (nebo např. do mikrotenového sáčku) a uložíme do lednice. Chladíme alespoň jednu hodinu.
Vychlazené těsto vyválíme (nejsnadněji mezi dvěma průhlednými fóliemi) a vyložíme jím formu, kterou jsme vytřeli máslem. Těsto na dně formy několikrát propíchneme vidličkou a předpečeme 10 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 200 °C program horko-vzduch, při vložení těsta do trouby ale program změníme na spodní pečení. Formu umístíme do nejspodnějšího patra trouby.
Náplň připravíme takto.
Žloutky s kondenzovaným mlékem rozšleháme do husté pěny.
Dvě limetky důkladně omyjeme horkou vodou, kůru ostrouháme a přidáme do krému.
Vymačkáme šťávu ze všech 4 limetek. Snažíme se získat 100 ml. Šťávu také přimícháme do krému.
Předpečený korpus vyjmeme z trouby. Vyplníme ho připravenou náplní a pečeme ještě cca 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C program horko-vzduch.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, nakonec postupně všleháme cukr a kypřicí prášek.
Koláč vytáhneme z trouby a potřeme ho sněhovou hmotou.
Vložíme do trouby na program gril a gratinujeme do zlatohněda.